Zoeken

Politieke moed nodig voor rechtvaardige energietransitie

Opinie

AuteurKees Vendrik

Politieke moed nodig voor rechtvaardige energietransitie

“De schop is volop in de grond als het gaat om de energietransitie. De ombouw naar een duurzaam Nederland is in volle gang.” Dat stelt Kees Vendrik vast. “Dat we al wereldkampioen zonnepanelen zijn is daar een van de bewijzen van. Om iedereen te laten meedoen en de vaart erin te houden is nu politieke moed nodig.”

Opinie

AuteurMarc Londo

Van Lotje geTIKT, op naar een nieuw beleidsinstrument voor groene industrie

Marc Londo is geen beleidsmaker, maar hij vindt het toch nuttig om eens vrij na te denken over een beleidsinstrument om de industrie te verduurzamen dat verder gaat dan wat we nu hebben. “‘Als ik de baas zou zijn van het journaal’, om met Kinderen voor Kinderen te spreken. Waarbij ik meteen opmerk dat ik zelf nog lang niet zeker ben welke kant we op moeten, maar het helpt altijd om in zo’n geval het idee maar eens een beetje uit te werken.”

Opinie

AuteurMartien Visser

Ja Hoera voor Hybride!

Recent schreef Martien Visser dat voor hem persoonlijk bij vervanging van zijn cv-ketel een volledig elektrische warmtepomp met een aantal straalkacheltjes goedkoper is dan een hybride exemplaar zonder die kacheltjes. Het leverde hem tal van reacties op met als boodschap dat dit al gebeurt of overwogen wordt, omdat dat ook voor anderen de goedkoopste optie is. “Zo zijn we in Nederland blijkbaar bezig. Arme netbeheerders! Vindt u het dan gek dat er enorme net schaarste is, dat er 10.000 wachtende bedrijven zijn en dat de kosten en doorlooptijden de pan uitrijzen?”

Opinie

AuteurCoby van der Linde

Tijd voor een nieuw stappenplan

In de nieuwe internationale realiteit is volgens Coby van der Linde de opgave van een energietransitie ook dat een geopolitiek en economisch weerbaar Europa ontstaat, dat niet alleen leunt op de ‘import-van-alles’, maar ook zelf nog wat concurrerend kan voortbrengen en, als het even kan, exporteren.

Opinie

AuteurHans van Cleef

De wind waait uit een andere hoek

In plaats van de transitie voorop te stellen en deze te blijven ondersteunen, koos het Kabinet ervoor om er een verdienmodel van te maken door geld te laten bieden om windparken te mogen bouwen. Dit bleek, in combinatie met de andere oplopende kosten, voor Eneco de druppel. “Nu moet blijken of dit achteraf slim is geweest”, schrijft Hans van Cleef. “Hopelijk pakt het goed uit. Anders is het snel tijd om overstag te gaan nu de wind uit een andere hoek waait.”

Opinie

AuteurRob de Wijk

Trage transitie

Rechtse politici zullen volgens Rob de Wijk paal en perk willen stellen aan rechters die in hun ogen linkse politieke uitspraken doen, zoals die over Shell. “Het gevolg? Het Europese en nationale klimaatbeleid komt op losse schroeven te staan. Het zou mij daarom niet verbazen als het einde van de fossiele brandstofmotor iets te vroeg is opgelegd. Dat betekent dat Shell zijn benzinepompen nog even kan openhouden.”

Opinie

AuteurFrank van den Heuvel

De Noordzee als Energie-middelpunt en Mare Nostrum van NW-Europa

De afgelopen tien jaar is op de Noordzee eindeloos gebouwd aan windparken, transmissiekabels en andere projecten, schrijft Frank van den Heuvel. “Deense bedrijven waren de eersten die aan de slag gingen met bouwen en elektriciteitsproductie middels windparken. Inmiddels zijn alle energiebedrijven, maar daaromheen vele andere spelers actief. Baggeraars als Van Oord en Boskalis en investeerders en Shell zelf doet ook mee. Er is leven na de olie.”

Opinie

AuteurPieter Boot

Gaat Nederland op Italië lijken? Of lijken we daar al op?

Het Italiaanse bestuur heeft in Nederland een slechte naam. Verspillend, weinig economische groei, instabiele regeringen. Maar de energiesituatie lijkt er verbazend veel op de onze, stelt Pieter Boot. “Is ook anderszins Italië meer ons voorland dan we ons realiseren?”

Opinie

AuteurAnton Buijs

Klimaattaal

Anton Buijs kijkt door een taalkundige bril naar het taalgebruik in het klimaatdebat en stelt vast dat klimaatactivisten beter kunnen framen dan klimaatsceptici.

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

Bescherming rechtsstaat en duurzaamheid gaan hand in hand

Jan Paul van Soest is al lang fan van de filosofie van Karl Popper, die beredeneert dat een democratische samenleving intolerant mag zijn tegenover intolerantie, en tegenover degenen die de fundamenten van de democratie willen ondermijnen. “Het is evident dat de PVV dat wil en doet, en dat daar stelling tegen moet worden genomen, zeker en vooral ook door het bedrijfsleven, dat zich in de komende jaren meer en meer als bezorgde democratische burger zal moeten gaan opstellen om zowel de rechtsorde als de duurzame ontwikkeling te beschermen.”

Opinie

AuteurSanne de Boer

Salderingsregeling helpt energietransitie niet meer en terugleverkosten zijn eerlijk en logisch

De Eerste Kamer verwierp op 13 februari 2024 het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling. In deze column legt Sanne de Boer uit waarom deze beslissing de energietransitie niet ten goede komt en waarom het logisch is dat steeds meer energieleveranciers kosten in rekening brengen voor eigenaren van zonnepanelen die elektriciteit invoeden op het net.

Opinie

AuteurMatthijs Meijer van Putten

Wind-op-zee kan natuur versterken

Energieproductie en biodiversiteit bijten elkaar, schreef Matthijs Meijer van Putten vorige maand. “Lithiummijnen verschonen de lucht in onze straten, maar vervuilen de natuur rond de mijnen. Nu vraag ik mij af: Kunnen ze elkaar ook versterken? Meer energie, meer natuur? Mogelijk wel: op zee.”