Zoeken

Lessen van de aardgastransitie voor de energietransitie

Achtergrond

Lessen van de aardgastransitie voor de energietransitie

Sven Ringelberg schreef het boek ‘De Nederlandse aardgastransitie – lessen voor de energietransitie van de 21ste eeuw’. Energiepodium sprak met hem.

Achtergrond

Gasunie en het ‘Energiesysteem van de Toekomst'

“In het toekomstige energiesysteem is het vergroenen van de (gas)moleculen van het allergrootste belang”, zegt Gasunie-CEO Han Fennema in een interview met Energiepodium.

Achtergrond

Shell-vonnis is signaal aan nalatige politiek

Piet Sprengers van de ASN Bank reageert op het artikel van Jan Paul van Soest van afgelopen week over de Shell-klimaatzaak.

Achtergrond

België: afscheid van kernenergie en forse uitbreiding van wind op zee

Een gefaseerde ‘uitstap’ uit de kernenergie en een forse uitbouw van wind op zee, dat zijn belangrijke toekomstige ontwikkelingen in de energiepolitiek van België.

Achtergrond

De leercurve van het Programma Aardgasvrije Wijken

De redactie van Energiepodium gaat op zoek naar de succesverhalen en knelpunten die het Programma Aardgasvrije Wijken tot op heden heeft opgeleverd.

Achtergrond

Van gas los: Rusland wil niet, de EU kan niet

Het is noodzakelijk dat de Nederlandse overheid komende jaren een afdoende mix van lange termijncontracten, LNG importcapaciteit en, boven alles, voldoende gasopslag in stand houdt, stellen Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns in een studie voor HCSS.

Achtergrond

Alle lof voor waterstof, maar groen gas verdient ook glansrol

Ulco Vermeulen (RvB Gasunie) stelt dat groen gas hoge ogen gooit, ook als je een onafhankelijke analyse loslaat op dit alternatief voor aardgas.

Achtergrond

Verkiezingen en de energietransitie

Politieke strijd om vergroening: de verhoudingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De redactie van Energiepodium duikt in de verkiezingsprogramma’s.

Achtergrond

Biomassa verdient genuanceerder debat

“De hele discussie over biomassa is uit het lood geslagen”, vindt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europees Bos aan Wageningen University & Research.

Achtergrond

Energietransitie: inhaalslag staat op punt van beginnen

Nederland moet uit een achterstandspositie komen, maar staat op het punt om aan een forse inhaalslag te beginnen. Dat was een van de positieve conclusies tijdens de vijfde aflevering van de BNR-podcast-serie ‘Over de energietransitie gesproken’, waarin opiniemakers spreken over… inderdaad.

Achtergrond

Duurzaamheidsdoelen ondergraven klimaatbeleid

Als we zo doorgaan, halen we de doelstellingen van het Akkoord van Parijs niet, meent Anton Buijs. Het roer moet dus om. Radicaal pragmatisme zou daarbij volgens hem de norm moeten worden.

Achtergrond

Elektrisch rijden biedt volop kansen

Door efficiënter gebruik van laadpalen en de inzet van Smart Solar Charging, nemen de kansen van elektrisch rijden snel toe. Ook netbeheerders kunnen hier hun voordeel mee doen.