Zoeken

Groen gas biedt jonge sector kansen in Zeeland

Achtergrond

Groen gas biedt jonge sector kansen in Zeeland

Maak kennis met de nieuwe groengasinstallatie van Aben Green Energy. Deze kan straks jaarlijks 18 miljoen m³ groen gas produceren.

Achtergrond

Lex Hoogduin: ‘Nationale CO2-heffing levert niets op’

De nationale CO2-heffing lost niks op. Zet in op Europese samenwerking, klimaatadaptatie en kernenergie stelt hoogleraar economie Lex Hoogduin.

Achtergrond

Pampus redt zichzelf, wat leert de rest hiervan?

Zon en wind houden straks forteiland Pampus duurzaam zelfvoorzienend. Wat kunnen wij van dit UNESCO-erfgoed leren?

Achtergrond

Zo komt aardwarmtesector uit de startblokken

In Nederland zit geothermie in de lift. Er komen honderden aardwarmteputten bij. Lees hier hoe aardwarmte uit de startblokken komt.

Achtergrond

Tjerk Wagenaar: ‘Hoogste tijd voor energiecommissarissen’

Laat het kabinet energie-commissarissen benoemen die de energietransitie aansturen. Zet in op een gerichte vermindering van CO2-uitstoot tot 2050 in plaats van te focussen op 2030. Dit betoogt Tjerk Wagenaar, die als voorzitter van de industrietafel Noordzee Kanaal Gebied de verduurzamingsplannen voor deze regio coördineerde. Volgens hem heeft de industrie genoeg in huis om de transitie te laten slagen.

Achtergrond

Professor Machiel Mulder: Groene waterstof is te duur

Er wordt veel gepraat over waterstof, maar zelden over de economische voorwaarden. Daarom sprak Anton Buijs met Machiel Mulder.

Achtergrond

Duurzame koers politiek verschilt per provincie

De duurzame plannen van de grote politieke partijen verschillen sterk per provincie. Ook staat de regionale koers soms haaks op de landelijke partijlijn. Dit blijkt uit een analyse van de provinciale partijprogramma’s door Energiepodium.nl. Volgens hoogleraar Bestuurskunde Jouke de Vries ontbreekt een systematische beleidsanalyse en wordt er niet goed nagedacht over de gevolgen van bepaalde keuzes.

Achtergrond

AuteurRedactie

Analyse met Jouke de Vries: Provincies willen duurzame energie, maar zijn verdeeld over de vraag hoe

Energiepodium.nl analyseerde de provinciale verkiezingsprogramma’s en ontdekte dat zonneweides en windenergie op steun kunnen rekenen mits burgers actief worden betrokken. Bestuurskundige Jouke de Vries (recent benoemd als bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen) waarschuwt dat er meer nodig is dan politieke idealen en draagvlak om de energietransitie te laten slagen. De bikkelharde realiteit stuurt volgens de bestuurskundige uiteindelijk besluitvorming inzake de energietransitie aan.

Achtergrond

‘Waarom zetten we de hele stad Groningen niet op waterstof?’

“Het Klimaatakkoord leest vooral als een groot aantal losse voorstellen waarmee iedereen die aan tafel zat thuis kon komen”, stelt dr. Martien Visser, spraakmakend energiedeskundige en columnist van Energiepodium. Hij fileert in dit interview dat Anton Buijs afnam het Nederlandse energie- en klimaatbeleid.

Achtergrond

Afval voorkomen is voor klimaat beter dan afval verbranden

Martien Visser: We willen in 2030 de kolencentrales sluiten. Zouden we niet evenzo moeten aansturen op sluiting van de afvalcentrales?

Achtergrond

Olieprijs wacht op uitkomst aankomende G20 en OPEC vergadering

Hans van Cleef: Opnieuw zal een hoofdrol zijn weggelegd voor Trump

Achtergrond

Elektrische auto als middel tegen balans-hoofdpijn

Sanne van Keulen over schoon elektrisch rijden met minder kosten, en een gebalanceerd elektriciteitsnet