Zoeken

EBN Transition Talks

Achtergrond

Van gas los: Rusland wil niet, de EU kan niet

Het is noodzakelijk dat de Nederlandse overheid komende jaren een afdoende mix van lange termijncontracten, LNG importcapaciteit en, boven alles, voldoende gasopslag in stand houdt, stellen Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns in een studie voor HCSS.

Achtergrond

Alle lof voor waterstof, maar groen gas verdient ook glansrol

Ulco Vermeulen (RvB Gasunie) stelt dat groen gas hoge ogen gooit, ook als je een onafhankelijke analyse loslaat op dit alternatief voor aardgas.

Achtergrond

Verkiezingen en de energietransitie

Politieke strijd om vergroening: de verhoudingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De redactie van Energiepodium duikt in de verkiezingsprogramma’s.

Achtergrond

Biomassa verdient genuanceerder debat

“De hele discussie over biomassa is uit het lood geslagen”, vindt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europees Bos aan Wageningen University & Research.

Achtergrond

Energietransitie: inhaalslag staat op punt van beginnen

Nederland moet uit een achterstandspositie komen, maar staat op het punt om aan een forse inhaalslag te beginnen. Dat was een van de positieve conclusies tijdens de vijfde aflevering van de BNR-podcast-serie ‘Over de energietransitie gesproken’, waarin opiniemakers spreken over… inderdaad.

Achtergrond

Duurzaamheidsdoelen ondergraven klimaatbeleid

Als we zo doorgaan, halen we de doelstellingen van het Akkoord van Parijs niet, meent Anton Buijs. Het roer moet dus om. Radicaal pragmatisme zou daarbij volgens hem de norm moeten worden.

Achtergrond

Elektrisch rijden biedt volop kansen

Door efficiënter gebruik van laadpalen en de inzet van Smart Solar Charging, nemen de kansen van elektrisch rijden snel toe. Ook netbeheerders kunnen hier hun voordeel mee doen.

Achtergrond

Van het gas: goed of fout?

Hierover verschillen David Smeulders (hoogleraar TU Eindhoven) en Thijs ten Brinck (duurzaamheidsexpert) van mening. De heren reageerden onafhankelijk van elkaar op stellingen.

Achtergrond

Transitie niet emotieloos

Neem emoties serieus en leer van de coronacrisis, stelt Sabine Roeser, professor ethiek aan de TU Delft. Lees hier de podcast terug.

Achtergrond

Medy van der Laan: Het gaat om 'hoe', niet om 'wat'

Resultaatgerichtheid, draagvlak en efficiëntie moeten voorop staan in het klimaatbeleid, vindt de voorzitter van Energie-Nederland, Medy van der Laan.

Achtergrond

Sla je zeeslag!

Slow Mill startte in 2018 een pilot met golfkrachtenergie. Deze moet honderd huishoudens op Texel van elektriciteit gaan voorzien. Hoe gaat het daar nu mee?

Achtergrond

Sturende rol voor overheid bij markt- en transitiefalen

EBN-baas en KVGN-voorzitter Jan Willem van Hoogstraten stelt dat de markt niet alles kan oplossen in dit interview met Anton Buijs.