Zoeken

Brinkman Overheid moet isolatielening mogelijk maken

Topman Bouwend Nederland: "Miljoenen huizen en kantoren isoleren"

De voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman, pleit voor isolatieleningen voor woningen. Het gaat om de bestaande bouw, waar burgers de financiering voor isolatie niet rond krijgen. "Voor een goed isolatiepakket is 10.000 tot 15.000 euro nodig. Mensen hebben dat geld niet zomaar op de bank liggen. Daarom moeten we ze een lening aanbieden, die ze via de energierekening terugbetalen. Met het geld dat mensen minder kwijt zijn aan energie, betalen ze de isolatie. Ze zijn dan niets extra kwijt, maar maken hun huis wel veel meer waard. Daar ligt voor hen het voordeel. De overheid zou dit met een fonds moeten stimuleren. Het idee is dat wanneer de isolatieleningen worden terugbetaald, het fonds weer wordt aangevuld. Dan kan het fonds weer nieuwe leningen uitgeven."

Initiatieven energiebesparing verzanden

Brinkman is somber over het lage tempo waarin de gebouwde omgeving zuiniger wordt gemaakt. Volgens hem zijn nieuwe wetten en fondsen nodig om op grote schaal aan de slag te gaan. Het lukt echter niet om een stevig maatregelenpakket door de Tweede Kamer te krijgen. "De bouw wil miljoenen huizen en werkplekken energiezuinig maken. Bouwend Nederland heeft de laatste jaren het ene na het andere voorstel geprobeerd bij de politiek. Telkens verzandt het overleg op kleine punten."

Brinkman noemt een aantal initiatieven. "Bijvoorbeeld om te verplichten dat mensen bij verkoop hun woning één of meer energielabels te verbeteren. Of om kopers te vragen 5 procent van de verkoopprijs in energiebesparing te steken. Zo'n investering verdient zichzelf snel terug. Er is echter geen politieke meerderheid voor te krijgen. Het lijkt alsof politici alleen willen instemmen met perfecte wetten, waar geen enkel economisch nadeel aan kleeft. Maar die wetten bestaan niet. Consumenten verplichten tot actie is uit den boze. Daardoor laten we duizenden groene banen liggen."

Kruiken in bed

Deel van het probleem is volgens Brinkman dat goede wetten voor isolatie lastig te maken zijn. "Hoe bewijs je dat je een woning zuiniger hebt gemaakt? Als je een gecertificeerde bouwer inhuurt, is dat duidelijk. Maar wat doe je met de doe-het-zelver die naar de Gamma gaat en zelf zijn woning isoleert? Die wil je ook belonen."

Vaak schiet de wet door in details. "Een voorbeeld: ik woon zelf in een Rijksmonument. Daar mag ik geen dubbel glas in plaatsen. Geloof het of niet, maar ik slaap 's winters met kruiken in mijn bed. Goed voor je huwelijk, maar het is verspilling. Op dit soort kleine dingen loopt het vast."

Subsidie werkt volgens Brinkman niet goed. "Het bereikt de gewone burger onvoldoende. Het komt nu te vaak voor dat iedere gemeente zijn eigen subsidiepotje heeft. Vaak zijn die razendsnel weer leeg. Mensen worden daar horendol van. Ze willen één loket."

Bouw was te afwachtend

Brinkman vindt dat het te lang heeft geduurd voordat zijn sector brood zag in isolatie. "Ik steek de hand in eigen boezem. De bouw is te lang afwachtend geweest. Het is nu duidelijk dat er goed valt te verdienen met isolatie. Een groeiend aantal kleine ondernemers laat zien dat het kan. De markt voor isolatie breekt door. Het gaat er nu om dat er veel meer huizen en kantoren worden aangepakt. Wat we nodig hebben, is een versnelling. We willen niet alleen de rijke mensen met een groen hart bereiken, maar ook de gewone burger. Aannemers hebben volume nodig om goedkoop te werken."

Groene banen

Het huidige banenverlies in de bouw onderstreept de noodzaak tot actie, stelt Brinkman. "Het gaat dramatisch in de sector. Iedere maand verliezen meer dan 1.000 bouwers hun baan. Sinds de crisis is de bouw 40.000 mensen kwijtgeraakt. De verwachting is dat daar tot 2014 nog 20.000 bijkomen. Isolatie van de gebouwde omgeving kan duizenden of tienduizenden banen scheppen. We moeten ingrijpen en deze mensen nuttig en groen werk geven."

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium