Zoeken

Cozijnsen over de CO2-prijs De teerling is nog niet geworp

"CO2-prijsverhoging met backloading als eerste stap blijft mogelijk; maar het is er niet gemakkelijker op geworden"

Vorige week was een rollercoaster op de CO2-markt. Een stormvloed aan nieuwsflitsen, tweets en misinformatie. En een ‘all time low' CO2-prijs die even op 2,81 euro stond. Koppen in chocoladeletters kondigen het einde van emissiehandel en het failliet van het Europese klimaatbeleid aan.

Wat was het nieuws uit Duitsland?

In Noordrijn-Westfalen verloor de coalitie CDU-FDP de meerderheid. Maar de FDP won er, onverwacht. De leider van de FDP, Roesler, is tegen backloading. Dus had de FDP verloren, dan zat de voorstander CDU minister Altmaier beter in het zadel. Is de steun van Duitsland verloren? Niet direct. De klimakanzler ziet heus wel in dat de opbrengst van de veiling van emissierechten na backloading de staatskas 2,5 miljard euro meer oplevert, met ook voordelen voor het bedrijfsleven, die de meeste rechten toch al gratis kreeg. Na backloading zijn de opbrengsten immers 285 miljoen emissierechten van 15 euro, in plaats van 300 miljoen rechten van 5 euro nu. Steun zal Merkel niet al te openlijk geven, omdat ze dan direct in conflict komt met de partijleider van de coalitiegenoot.

Parlement

Het Milieucomité van het Europees Parlement stemt 19 februari over het backloading voorstel, althans over een amendement dat de Europese Commissie de explicietere bevoegdheid voor backlading geeft. De plenaire stemming volgt in het voorjaar. Het comité heeft de leiding op dat dossier voor het Europees Parlement. De SPD-er Matthias Groote trekt het dossier.

Nieuws was dat het Industriecomité, geleid door de Europese Volkspartij (Liberalen en Christendemocraten) tegen het amendement stemde en hierover een niet-bindend advies gaf. In media en tweets was te lezen dat de Europese Commissie tegen had gestemd, en het Europees Parlement ook. Dat klopte allemaal niet, maar bracht Nederlandse kamerleden van de VVD ertoe op Twitter al te juichen dat backloading niet doorging! Pregnant, want het VVD-PvdA kabinet is voor!

Stand van Zaken

Europarlementariër Matthias Groote zegt dat een compromis over backloading mogelijk is. Uit mijn tweets met Mathias Groote en FDP-er Holger Krahmer blijkt dat backloading onder drie condities haalbaar is: 1. slechts eenmalig, 2. snelle voorstellen voor verbetering van ETS en 3. een akkoord over een CO2-doel voor 2030.

De Europese milieuministers vergaderen op 21 maart. Het Ierse voorzitterschap moet dus nog even wachten op Duitsland, maar kan rekenen op België, Denemarken, Italië, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Slowakije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen beraden zich nog. Het lijkt dat Polen, dat fervent tegen is, zich steeds meer isoleert. Zeker is dat als de EU niet tot backloading besluit, de CO2-prijs verder zal dalen.

Jos Cozijnsen is zelfstandig adviseur emissierechten

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Jos Cozijnsen

Jos Cozijnsen is Carbon Specialist bij de Climate Neutral Group. Op Twitter is hij actief onder @timbales