Zoeken

Deense Novozymes Biobrandstof kan zonder gevolgen voedselprodu

Deense enzymenfabrikant Novozymes: "Zet stro en maïsstengels om in duurzame bio-alcohol"

De boodschap van directievoorzitter Steen Riisgaard van enzymenfabrikant Novozymes is helder. "Als je op het gebied van de klimaatbeheersing snel wat wil bereiken, moet je de transportsector aanpakken. De electriciteitssector kan veel bijdragen, maar lost niet het hele probleem op."

Wegvervoer is behalve een probleem ook een deel van de oplossing, stelt Riisgaard vast. Novozymes zegt daarvoor een wezenlijk instrument in handen te hebben. Dat zijn de enzymen waarmee van cellulosehoudende grondstoffen, zoals bijvoorbeeld stro en maïsstengels, bioethanol kan worden gemaakt. De insiders hebben het dan over bioethanol van de 2e generatie, in tegenstelling tot de ethanol die wordt geraffineerd uit zetmeelgrondstoffen zoals graan.

Beter stro dan graan

Inmiddels claimt het Deense concern ook enzymen voor de 3e generatie op de plank te hebben, waarvan het rendementspotentieel duidelijk hoger ligt. Het gaat Riisgaard er echter om dat bioethanol als alternatief voor fossiele benzine helemaal geen aanslag meer hoeft te doen op de voedselproductie. "De beeldvorming rond bioethanol is niettemin nog steeds vaak dat dit wel ten koste gaat van de voedselketen. De keus is niet brandstof of voedsel maar brandstof èn voedsel. De waardevorming van stro naar vloeistof ligt bovendien veel hoger dan bij de omzetting van graan."

Ook bioethanol van de 2e generatie is echter nog geen goedkope zaak. Riisgaard: "Maar het valt niet aan te nemen dat de aardolieprijzen gaan dalen. De komende decennia moeten we rekening houden met een stijging met 21 tot 38 procent. In principe kan ethanol nu al worden gemaakt voor een met benzine concurrerende prijs. Sommige maatschappijen zijn daarin geslaagd. In ieder geval is het zo dat zo lang we het olieprijsniveau hebben van nu bioethanol van cellulosehoudende biomassa rendabel is. Los daarvan moet je niet wachten met goede initiatieven op energiegebied, omdat het verhoudingsgewijs nog te duur is, want dan komt er nooit wat van de grond."

Enzymenmarkt
Het Deense concern Novozymes is niet de enige enzymenfabrikant, maar is samen met het Amerikaanse DuPont wel de leidende speler op de globale markt. In maart ontving het in Rotterdam van Green Power Conferences de Biofuels Leadership Award. De uit onafhankelijke experts uit de industrie samengestelde jury erkende volgens haar toelichting daarmee de voortrekkersrol van Novozymes op de weg naar de vorming van een op biomassa - dus vernieuwbare grondstoffen - gebaseerde economie.

Novozymes haalt tegen de 20 procent van de omzet uit de enzymen voor bioenergie. De enzymen levert het concern graag, maar het wil niet zelf bioethanol gaan maken. "De investeringen in fabrieken moeten anderen doen."

Volg ons op Twitter: @energiepodium