President Driftmann van Duitse ondernemersvereniging DIHK: "Men kan niet een andere energiekoers uitroepen en anderen de schuld geven als het mislukt"
In Duitsland is groeiende twijfel over het slagen van de nieuwe energiekoers. Die is noodzakelijk door het gehaaste besluit van de regering Merkel vorig jaar om alle kerncentrales stil te leggen. Velen zien echter nog weinig beweging, ook economen. "In de regering worstelt iedereen maar een beetje voor zich", meent Hans-Heinrich Driftmann, president van de Duitse Industrie und Handelskammertages (DIHK).
Hij liet dat onlangs ook weten tijdens een gesprek met bondskanselier Angela Merkel. Daarbij waren ook nog drie andere vertegenwoordigers uit de top van het Duitse bedrijfsleven. Allen uitten ongewoon harde kritiek.
"Helaas heeft ze onze twijfel niet kunnen wegnemen", zegt Driftmann later. "Ze wijst er op dat haar bij vele zaken, zoals de uitbreiding van de netwerken, de handen gebonden zijn omdat dat een zaak van de deelstaten is. Maar dat helpt ons niet werkelijk verder. Men kan niet de verandering van een energiekoers uitroepen en dan anderen de schuld in de schoenen schuiven als het niet lukt."
Merkel heeft de vertragingen bij de verandering van de energiekoers in feite dus toegegeven, maar de schuld aan enige deelstaten gegeven?
"Energiepolitiek is een nationale opgave. De ‘energiewende' (de verandering van de energiekoers) is daarmee in de eerste plaats een project van Bondsregering. Die moet naar oplossingen zoeken. Natuurlijk zijn alle belangrijke spelers als deelstaten, gemeenten en energiebedrijven nodig om succes te bereiken. Ik kan ze echter slechts aanmanen hun bijdrage te leveren en de omzetting van de energiekoers niet te blokkeren."
Wat ontbreekt er nog om de ‘energiewende' mogelijk te maken?
"De Bondskanselier heeft het doel van de nieuwe energiekoers duidelijk gedefinieerd. Wat echter ontbreekt, is een plan om dat doel te bereiken. Afgelopen zomer heeft de regering weliswaar een groot wettelijk pakket naar buiten gebracht, maar sindsdien is er te weinig gebeurd. Bij veel thema's is er strijd tussen de verschillende ministeries. De verandering van de energiekoers dreigt in het regeringswerk te blijven steken. We hebben daarom dringend een projectmanagement voor dit mammoetproject nodig. Het complete energiesysteem moet hervormd worden."
Frau Merkel lijkt veel belang op de energiebesparing in de gebouwde omgeving te leggen. Die is met 40 procent van het energieverbruik inderdaad belangrijk. Maar zijn de netwerken voor het transport van de stroom niet belangrijker?
"Dat zijn twee paar verschillende schoenen. Sanering van gebouwen is belangrijk als we onze klimaatdoelstellingen tot 2025 willen bereiken. Op dit moment knellen onze schoenen in de stroomsector. Daar helpt energiebesparing in gebouwen ons niet. Het probleem nu is de uitbouw van de transportnetten en daarmee de voorzieningszekerheid. Dat is essentieel voor de economie. Ik schets geen horrorscenario's. In februari waren we al dicht bij een black-out."
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium