Studenten: "15 procent besparen met terugverdientijd vanéén tot drie jaar"
Een aanzienlijk deel van de huishoudelijke energierekening bestaat uit stookkosten. Vier studenten van de Saxion Hogeschool in Enschede zien mogelijkheden tot besparing op die kosten. Ze willen oude radiatoren vernieuwen, zonder ze te vervangen. Erik Bozelie, één van de studenten, vertelt.
Wat is jullie idee?
"We willen oude radiotoren upgraden. Veel huizen in Nederland hebben verouderde radiatoren. Ze zijn niet efficiënt meer. Maar radiatoren vervangen kost zo'n 1.200 euro per 3 meter. Dat is een kostbare investering die zich maar langzaam laat terugverdienen en die daarom ook weinig gedaan wordt. Wij hebben een upgradeset ontwikkeld, waarmee oude radiatoren eenvoudig en goedkoop efficiënter kunnen gaan werken. Zo wordt energie en geld bespaard."
Hoe werkt dat?
"Het setje bestaat uit twee delen: een ventilator en isolerende folie. De gebruiker plaatst een ventilator onder de radiator die de warme lucht van de kachel de kamer inblaast. Bij conventionele radiatoren blijft een soort deken van warme lucht rond de radiator hangen. Tegen de tijd dat die deken de temperatuursensor aan de muur heeft bereikt, is de kamer eigenlijk al te warm. Ons upgradesetje voorkomt dat. De kamer is zo eerder warm, de stooktijd korter. Dat bespaart stookkosten. Bovendien kan de ventilator in de zomer gebruikt worden om de kamer te koelen. Daarnaast brengt de gebruiker isolerende folie achter de radiator aan. Die folie wordt vacuüm getrokken met een stofzuiger, waardoor de besparing toeneemt. Het setje is door iedereen aan te brengen. Een monteur is niet nodig. We verwachten dat het setje voor een besparing van 15% zorgt. De kosten van één setje zijn ongeveer veertig euro. Daarmee is de terugverdientijd van de investering voor een heel huis ongeveer één tot drie jaar.
"Een gebruiker kan ook kiezen voor een optionele koppeling naar mobiele telefoons. Door een motortje op de radiatorkraan kunnen mensen dan contact maken met de radiatorkraan en hem bijvoorbeeld automatisch laten uitschakelen als ze weggaan. Dan neemt de besparing nog verder toe."
Waarom is dit een goed idee?
"Deze besparing heeft een relatief korte terugverdientijd, in vergelijking met zonnepanelen of isolatie, die een terugverdientijd van vier tot acht jaar hebben. Gebruikers kunnen hun radiator zelf upgraden, er is geen monteur voor nodig. Het is met veertig euro per radiator een goedkope investering. En het is effectief, met een besparing van 15%. Een simpele techniek dus, die toch veel zoden aan de dijk zet."
Erik Bozelie en Peter Bruins doen mee aan de GasTerra Transitie Jaarprijs 2013, die op 11 juni wordt uitgereikt.