Zoeken

Energie Unie draait in eerste plaats om lagere prijzen

Interview met Cora van Nieuwenhuizen, Europarlementariër VVD / ALDE

De Europese Commissie presenteerde deze week zijn plannen en maatregelen voor de Energie Unie. Eurocommissarissen Šefčovič en Cañete noemen hun pakket "de grootste ontwikkeling op energiegebied sinds de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal". Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD / ALDE) is positief gestemd, maar vindt ook dat de Commissie wel heel veel "gezwollen spierballentaal" gebruikt. Ze wil vooral dat de Europese energieprijzen omlaag gaan.

Wat vindt u ervan dat de Commissie zo'n grote nieuwe rol naar zich toetrekt?
"[Lacht]... Ik zit daar wat genuanceerder in. Als je kijkt naar wat er concreet gaat gebeuren, vraag ik me af of het wel zo groots zal worden. Maar ik ben in grote lijnen positief over de plannen. Met energie vind ik Europese samenwerking van toegevoegde waarde. Neem het mogelijke stroomtekort in België. Een paar kilometer verder, aan de Nederlandse kant van de grens, staan de centrales stil. Dat is ons een doorn in het oog. Dit soort problemen kun je alleen op Europees niveau oplossen door de interconnecties op orde te brengen.
Zo is het ook goed dat de Commissie een strategie voor LNG (vloeibaar aardgas) opzet. Nederland heeft er al één, de Gate terminal in Rotterdam. Ik denk dat als er meer terminals komen in Europa de markt voor LNG sterker wordt, dus dat is ook goed voor ons."
““Europa kan met energiediplomatie meer gezamenlijk optreden richting Putin en het Midden-Oosten””

Wat is voor u het belangrijkste punt van de Energie Unie?
"Voor ons draait het om de energieprijzen. We betalen veel meer dan de Amerikanen en dat is slecht voor onze concurrentiepositie. Daarom zit de toegevoegde waarde van de Energie Unie vooral in het versterken van de interne markt. We zijn nu vooral bepaalde sectoren aan het subsidiëren. Op andere gebieden houd je daarmee ontwikkelingen tegen. Dat werkt door in de prijs. Ik wil af van de subsidiepakketten in Europa. Die zijn heel marktverstorend."

Vindt u dan ook dat Europa moet ingrijpen op die subsidies?
"Er dwingend op ingrijpen is iets anders. Ik wil niet dat zaken door de Commissie eenzijdig worden opgelegd. Dat zijn bevoegdheden van de lidstaten, daar moet je van afblijven. Je kunt wel afspraken met de lidstaten maken, en overleg hierover tussen de landen op gang brengen.

Een betere energiemarkt begint met het wegnemen van belemmeringen, bijvoorbeeld door meer infrastructuur aan te leggen. Daarmee zorg je dat er meer handel tussen landen komt. Daar zullen nog heel wat zware discussies over komen, hoor. Nu beschermen de landen hun eigen energiemarkten. Ik denk bijvoorbeeld niet dat Frankrijk zit te wachten op concurrentie voor hun kerncentrales van Spaanse zonne-energie. Dat soort vraagstukken speelt door heel Europa. Daarom zeg ik ook: de Commissie heeft de plannen voor de Energie Unie wel heel makkelijk en ronkend opgeschreven. De doelstellingen zijn mooi, maar ze realiseren is iets anders."

De Energie Unie is ook opgezet om lidstaten minder afhankelijk te maken van Rusland. Wat verwacht u op dat gebied?
"Europa kan met energiediplomatie meer gezamenlijk optreden richting Putin en het Midden-Oosten. Met een markt van 500 miljoen Europese consumenten maak je meer indruk. Het moet niet zo zijn dat een Eurocommissaris het alleen voor het zeggen krijgt. Maar hij kan het wel coördineren met de lidstaten.

Ik was het daarom ook niet eens met de eerdere plannen voor gezamenlijke gasinkoop, waarbij de Commissie de onderhandelingen met Rusland op zich zou nemen. Dan zou je een soort inkoopkartel maken in overheidshanden. Maar nu schrijft de Commissie dat ze gezamenlijke inkoop ‘gaat bekijken', en dan alleen met een kleine groep kwetsbare landen, op vrijwillige basis en in noodgevallen. Daarmee is dat idee wat mij betreft dood."