Van de staart van het peloton naar de kopgroep? Met een aan de wielerwereld ontleende metafoor, zou het volgens opiniemakers Marcel Hoenderdos (Energie Beheer Nederland), Carel Grol (Financieele Dagblad) en Noud Köper (PACT Public & Media Affairs) zo maar kunnen. “Door zo’n beetje om de vier jaar het klimaatbeleid om te gooien, heeft de Nederlandse overheid in het verleden geen goede track record opgebouwd”, vindt Köper. “Het formuleren van milieudoelen hoort een startpunt te zijn, maar voorheen bleef het daar vaak bij. Dat Nederland op klimaatgebied zo’n beetje achteraan hobbelt in Europa, op het niveau van Malta, komt ook omdat we zwommen in het aardgas. De noodzaak om het helemaal anders te gaan doen was er niet. Inmiddels zijn de geesten er wél rijp voor, mede dankzij de groenste premier die Nederland ooit heeft gehad.”
“Veel draagvlak”
Grol prijst in dat verband ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. “Je kunt het nooit helemaal goed doen, maar dat er nu een Klimaatakkoord ligt is knap. Vanuit een achterstandspositie biedt het de kans om een enorme inhaalslag te gaan maken.”
Köper vindt het een goede zaak dat het Klimaatakkoord op typisch Nederlandse wijze tot stand is gekomen: door te polderen. “Daardoor is er in de samenleving veel draagvlak voor. Of sommige doelen te ambitieus zijn? Ongetwijfeld, maar dat geeft niet, als de boel maar in beweging komt.”
En dat gaat gebeuren, voorspelt Grol. “Is het erg als een kwart van de Noordzee straks volstaat met windmolens, die 11 GigaWatt aan stroom opwekken? Misschien, maar wat is het alternatief? Iedere duurzame keuze heeft een emotionele en financiële keerzijde.” Köper: “Zolang nog niet duidelijk is wat hét betaalbare alternatief voor aardgas wordt, is het goed dat op meerdere paarden wordt gewed. Prima ook dat kernenergie weer als optie op tafel ligt, of toch op z’n minst weer bespreekbaar is.”
“Nieuw licht”
Met Grol is hij het erover eens dat de energietransitie in Nederland aan de vooravond staat van een versnelling. “De zuurgraad van de debatten die tot het Klimaatakkoord leidden, was erg hoog. Het ging alleen maar over geld. Ik hoop dat de versnelling de energietransitie in een nieuw, positiever licht zet, want op weg naar een groene, innovatieve toekomst biedt de klimaatopgave bovenal ook heel veel kansen, uitdagingen en perspectief. Neem waterstof. Iedereen in de wereld ziet hoe groot de potentie van Nederland is op dat gebied, behalve wijzelf.”
De hele podcast luisteren? Klik dan hier.