Jos Cozijnsen over de gevolgen van de door minister Wiebes aangekondigde wet tegen kolenstroomproductie
Na de zomer komt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat met een wet die stroomproductie met kolen gaat verbieden. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Import van kolenstroom wordt niet verboden. De bewindsman wil een ruime overgangstermijn toestaan zodat er geen schadevergoeding betaald hoeft te worden.
De twee oudste centrales, Hemweg en Amercentrale moeten eind 2024 stoppen met kolen. De drie nieuwste centrales in de Rotterdamse haven en de Eemshaven moeten uiterlijk in 2030 stoppen met kolen.
De producenten kunnen die tijd gebruiken om de centrales aan te passen aan bijvoorbeeld biobijstook. Stel dat een centrale vijftig procent duurzame biomassa bijstookt en die afvangt en hergebruikt of opslaat, dan bedraagt de netto CO2-emissie van de centrale nul ton CO2. De vraag is of die mogelijkheid in de wet komt. Dat lijkt mij wel consequent. Het zou wel voldoende zijn om de 49 procent CO2-doelstelling bij te dragen.
“De vraag is ook wat het gevolg is voor het nationale gasgebruik”
De vraag is ook wat het gevolg is voor het nationale gasgebruik. Dat zal toenemen: nieuwbouw van het gas af en de gascentrales weer aan?
Tot slot is essentieel, om de CO2-prijs niet te laten zakken en elders in de EU meer CO2-emissieruimte te creëren, dat de regering aan de Europese Commissie doorgeeft dat een overeenkomstig aantal Nederlandse emissierechten gecanceld wordt: die hoeven dan niet meer te worden geveild. Dat is door het herziene ETS na 2020 mogelijk, niet verplicht. Maar dan draagt het echt bij aan netto CO2-reductie. Overigens nooit honderd procent in de EU. Een deel van de beëindigde Nederlandse kolenstroom in Nederland, wordt dan als kolenstoom uit het buitenland geïmporteerd.
Minder veilen betekent wel minder inkomsten, maar wel laten veilen betekent ook minder inkomsten omdat door een lagere vraag de CO2-prijs daalt.
Jos Cozijnsen is zelfstandig adviseur emissierechten. Meer informatie over hem vindt u op www.emissierechten.nl. Op Twitter is hij actief onder @timbales