Zoeken

Jongeren in Doha Genoeg van hopeloze berichten

Auteur

Jos Cozijnsen

Jos Cozijnsen spreekt smaakmakers klimaattop in Qatar

Voor Energiepodium spreekt columnist Jos Cozijnsen met smaakmakers op de klimaattop in Doha, Qatar. Het gaat in Doha kort gezegd over twee zaken: het vaststellen van emissiedoelen voor de tweede periode van het Kyoto Protocol (2013-2018/20) en over het starten van een programma om in 2015 tot een nieuw verdrag te komen waarbij alle landen, dus niet alleen het Westen, klimaatverplichtingen hebben. De landen hebben als doel gesteld dat de aarde niet meer dan twee graden warmer mag worden om negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Afbeelding: Liset Meddens voor de ‘pool' in de Qatar National Conference Center

Liset Meddens en Ralien Bekkers zijn in Doha als Nederlandse Jongerenvertegenwoordigers duurzame ontwikkeling naar de VN. Ze geven meteen al aan dat het wel moeilijk is de aandacht van jongeren in Nederland te vangen voor de klimaattop. Ze merken dat hun leeftijdsgenoten genoeg hebben van alle negatieve en hopeloze berichten die meestal van deze toppen vandaan komen. Dit terwijl jongeren volgens hen wel geïnteresseerd zijn in innovatie, vernieuwing en verduurzaming van de economie.

De VN heeft volgens Liset en Ralien een proces gecreëerd dat ver af is komen te staan van de ontwikkelingen in de maatschappij. De VN zou de oplossingen voor klimaatverandering die al uitgevoerd worden, beter moeten erkennen. De vaart moet er in, vinden ze: "Er is veel te doen op het gebied van educatie en mensen erbij betrekken. In Nederland wil zelfs de bakker om de hoek wel met het klimaat aan de slag, maar dat wordt nu genegeerd!"

"Landen hebben slecht beeld van praktijk klimaataanpak"
Liset en Ralien vinden dat regeringen niet de snelheid maken die volgens de wetenschap nodig is. "Landen houden de snelheid niet eens bij van wat er al in de praktijk gebeurt om het klimaatprobleem aan te pakken. Het is ook ouderwets om te denken dat de regeringen alleen elkaar nodig hebben om mondiale problemen zoals klimaatverandering aan te pakken. Door globalisering zijn machtsposities verschoven. Regeringen zijn afhankelijk geworden van grote bedrijven, NGO's en sociale bewegingen om deze problemen aan te pakken. Ook moet De VN moet maar eens stoppen met steeds besluiten met consensus nemen. Dat betekent namelijk dat je voor het klimaat altijd te laat bent."

Toen ze de Secretaris Generaal van de VN, Ban-Ki-Moon hierover spraken bij de Rio+20 top eerder dit jaar, bleek dat hij veel vertrouwen heeft in hun generatie: "Youth must be at the center of building a sustainable future", zei hij.

Daar zijn ze het grondig mee eens: "We willen meebepalen en aan de slag. Ons grootste belang is dat van onze toekomst. Daarom is onze stem belangrijk. Er gebeurt al enorm veel op lokaal niveau om te verduurzamen. De VN moet meebewegen, stimuleren, opschalen en niet de boel tegenhouden. Er moet hier flink wat veranderen, anders haken jongeren af."

Ondertussen zijn Liset en Ralien met de internationale jongeren hier aanwezig, voorafgaand aan de COP18, een initiatief gestart om de positieve beweging zichtbaar te maken, met een online platform: www.facebook.com/AreyouPartoftheSolution.

CO2-markt

De jongerenvertegenwoordigers vinden dat de CO2-markt gericht moet blijven op innovatie. Liset: "Ik denk dat er best wat zit in het beprijzen van CO2, daar zijn we in principe niet tegen. Wel vinden we het erg belangrijk dat het doel, innovatie voor emissiereductie, steeds goed in de gaten gehouden wordt, en of de prikkel nog wel werkt. Vaak zien we dat zo'n systeem zichzelf maar in stand houdt."

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium