Zoeken

Messi moet maar gaan tennissen

Hans van Cleef: "Energiemaatschappijen kunnen niet allemaal in één keer om"

Als er één sporter op de wereld is die bijna alles heeft gewonnen wat er maar te winnen valt, dan is het Lionel Messi wel. De Argentijnse voetballer heeft met zijn club FC Barcelona de grootste prijzen binnengesleept en is maar liefst vijf keer uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Wekelijks komen er zo'n honderdduizend toeschouwers naar Camp Nou, het imposante stadion van FC Barcelona. Voetbal-consumenten die komen kijken naar de beste professional ter wereld op zijn vakgebied.

Maar wat nu als sponsoren zouden beginnen te morren. Wat als deze sponsoren om wat voor reden dan ook zouden besluiten niet meer te investeren in het voetbal, maar voortaan kiezen voor tennis. Geen probleem zou je denken, een wisseling van shirtsponsor gebeurt regelmatig. En of Messi nu in een blauw-wit of blauw-rood shirt speelt maakt voor de schoonheid van het spel niet uit.

Toch wordt het een ander verhaal als deze sponsor zijn geld voortaan niet steekt in de ontwikkeling van de Andy Murray's van deze wereld, maar van Messi eist dat hij stopt met voetballen en in plaats daarvan een professionele tennisspeler wordt. En dan niet op recreatieniveau, maar als tennisser van wereldklasse. Eentje die Wimbledon kan winnen. En wat als deze zelfde sponsor dan ook nog eens van alle seizoenkaarthouders van FC Barcelona vraagt om ook een kaartje te kopen voor het Wimbledon toernooi? Dit voorbeeld is totale onzin natuurlijk. We weten dat veel voetballers goed kunnen tennissen, maar het is een fundamenteel andere tak van sport.
““Zet in op de kampioenen van nieuwe energie””

Verduurzamen (ook) op basis van economische gronden
Iets vergelijkbaars is er volgens mij aan de hand in de energiesector. We zien een maatschappelijke wens dat er meer duurzame energie komt. Dat is ook de richting die we op moeten, in een zo hoog mogelijk tempo. Energiemaatschappijen kunnen daaraan bijdragen, maar die kunnen niet allemaal in één keer om. Ze dienen te blijven voorzien in de energiebehoefte, anders wordt het economisch een rommeltje. De koninklijke weg zou zijn dat zij geleidelijk een draai maken, op basis van bedrijfseconomisch verantwoorde beslissingen.

In plaats daarvan vragen wij bedrijven die ons nu nog onmisbare conventionele brandstoffen voorzien plotsklaps te veranderen. Dat deze bedrijven vanzelf deze draai zullen maken zodra dat economisch aantrekkelijk is, of zodra dat door hun consumenten (dus niet aandeelhouders) wordt afgedwongen - simpelweg omdat de vraag naar hun product afneemt - lijkt bij deze transitie minder relevant. In plaats van te investeren in bedrijven die goed zijn op hun eigen vakgebied wordt deze ‘professionals' gevraagd een topspeler te worden in een andere tak van sport.

Steun de kampioenen van de nieuwe energie
Hoe kunnen we de energietransitie dan een duw geven? Mijns inziens kan dat het beste door in te zetten op de kampioenen van de nieuwe energie. Dat doe je door de sector die hernieuwbare energie produceert volwassen te maken. En dat is precies wat er momenteel gebeurt. Wind- en zonne-energie worden steeds goedkoper - en daarmee aantrekkelijker - waardoor er steeds minder subsidie nodig zal zijn om deze alternatieven economisch interessant te maken. We moeten hierbij niet uit het oog verliezen dat de energiemix de komende decennia breder blijft dan alleen zon- en wind. Dat vereist dat we ook nog steeds ‘professionals' nodig hebben die de conventionele energiebronnen op een verantwoorde manier blijven produceren. Als je vindt dat de energietransitie niet snel genoeg gaat, zou je wellicht beter kunnen investeren in innovatie en/of schaalvergroting van duurzame energiebronnen. Dat doe je volgens mij door de kampioenen van de nieuwe energie te steunen, en niet door Messi te vragen Murray te worden. Op die manier draag je constructief bij aan het verduurzamen van de energiemix, het verlagen van de kostprijs en daarmee het versnellen van de energietransitie.

We kennen allemaal de uitdrukking ‘schoenmaker, blijf bij je leest'. En als de schoenmaker nu ook een goede tennisser blijkt te zijn? Dan staat hem niets in de weg om een carrièreswitch te maken. En wie weet... Mogelijk wint hij dan Wimbledon wel!

Hans van Cleef is senior sectoreconoom energie bij ABN AMRO Bank, @ABNAMROeconomen. Op Twitter is hij actief onder @hansvancleef. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Hans van Cleef

Hans van Cleef is Hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken. Op Twitter is hij actief onder @hansvancleef. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel.