Jongerenleider Yan Mi: "Internationale druk is gewoon heel hard nodig"
De Chinese overheid tolereert maar mondjesmaat buitenlandse inmenging in de ernstige luchtvervuiling in zijn land, maar de nieuwe Aziatische generatie zweert juist bij internationale samenwerking. Dat beweert Yan Mi, die wordt beschouwd als een van de toekomstige leiders in China als het gaat om de ontwikkeling van duurzame, groene oplossingen.
Yan Mi is de oprichter van Youth Lead, een platform voor jonge talentvolle leiders en ondernemers in China op het gebied van duurzaamheid. De 25-jarige organiseerde ook jarenlang werkbezoeken naar het buitenland.
“Voordat ik met Youth Lead begon, heb ik vier jaar lang ‘China Energy Trips’ georganiseerd. Zomerprogramma’s voor studenten van over de hele wereld, om in China diepgaande kennis en begrip van het nationale energiebeleid en de ontwikkelingen te krijgen. Het bood meer dan tachtig internationale studenten van topuniversiteiten en instellingen – waaronder Harvard, MIT, Yale, Oxford, de Europese Commissie en Fraunhofer – de kans om naar China te komen.”
Na afloop besloten veel jongeren zich via studie of werk bezig te houden met China en klimaatverandering. “Daar ben ik trots op. Ik geniet er echt van als ik jongeren kan helpen om hun groene dromen te realiseren. Want als het om het tackelen van klimaatverandering en milieuproblemen gaat, delen jongeren over de hele wereld hun visies met elkaar.”
De jonge Chinees was zelf vorig jaar een van de tien winnaars van het zogeheten ‘China Youth Project’ van The Climate Group, een internationale NGO die politieke druk uitoefent om praktische oplossingen te vinden voor de klimaatverandering, en groene initiatieven ondersteunt.
“De Chinezen noemen smog nog vaak geheel ten onrechte ‘mist’”
Volgens Yan is er een groot verschil tussen de oude en huidige generatie. "Afgezien van het gegeven dat veel jonge Chinezen tegenwoordig Engels spreken, zie ik ook de nóódzaak in van internationale samenwerking. De problemen stoppen niet bij de landsgrenzen. En wat China betreft: internationale druk is gewoon heel hard nodig om de overheid te dwingen nog meer aan zijn problemen te doen."
Hij wijst vanuit zijn kantoor in Beijing naar buiten en inderdaad: de lucht is weer eens vuil grijs in plaats van helderblauw. Het gebouw aan de overkant is normaal prima te zien, maar is deze dag - en dat komt dus vaak voor - verdwenen achter een gordijn van smog; de Chinezen noemen het nog vaak geheel ten onrechte ‘mist'.
China moet, zeker als grootste uitstoter van CO2 op aarde, werken aan de ontwikkeling van hightech oplossingen en zijn ‘groene talenten' ruim baan geven om zich met de problemen en oplossingen bezig te houden, zo pleit de jonge Chinees.
"Dat kan ook door de meest veelbelovende studenten in het buitenland te laten studeren op gespecialiseerde, hoogwaardige opleidingen. Daarna kunnen ze meteen aan de slag en een interessante loopbaan in deze sector opbouwen. Velen beseffen niet dat een ‘groene carrière' veel mogelijkheden biedt. Iedere grote onderneming heeft wel een afdeling die over duurzaam beleid gaat. Net als banken en andere grote instituten."
Voor Yan Mi staat niettemin vast dat, hoeveel groene initiatieven er ook worden ontwikkeld, één toepassing onmisbaar is om de afhankelijkheid van vervuilende steenkool te kunnen stoppen: nucleaire energie, dat na de ramp bij Fukushima - in buurland Japan - zo controversieel is geworden.
"Maar met de techniek nu", kijkt hij naar de bezwaren, "denk ik dat het - als we oorlogen en aanslagen buiten beschouwing laten - veilig genoeg is. We zijn toe aan de derde generatie reactoren en hebben geen keus, zeker niet als we in China een economische groei van 7 procent willen houden."