Zoeken

Pieter van Geel Ik heb het gehad met subsidies

Oud-staatssecretaris over het Lenteakkoord: "Uitvoering kan beter, maar de toon is het belangrijkst"

Het is menigeen niet ontgaan dat het lenteakkoord ook een zonnige kant heeft. Het lukte even niet om de BTW op zonnepanelen te verlagen. Daarom is er maar gekozen voor een subsidie. Klein probleem is wel dat nu alle aankopen stil liggen, want iedereen wacht op die subsidie. Wordt het 1 juli of toch later? Het is een besluit waar veel over te zeggen is.

Allereerst is het opvallend dat er nu subsidie komt, terwijl blijkt dat voor het eerst deze stroom op de markt rendabel is. Iets hogere energieprijzen en lagere kosten van de panelen en het is rendabel.

Mooi.

Een tweede kanttekening van mij is dat ik het wel zo'n beetje gehad heb met subsidies. Ik ben sadder and wiser van al die perverse effecten. Open eindregelingen (weet u nog wel, die MEP, die is ondergegaan aan zijn eigen succes) kosten soms zoveel dat deze dichtgeschroeid moeten worden.

Mijn conclusie na al die ervaringen: subsidieer innovaties in technologische vernieuwing. Proberen om het volume op de markt te vergroten werkt meestal niet. Dat kan alleen als er een perspectief is dat op korte termijn de markt de zaak als het ware overneemt en subsidies overbodig worden. Een zetje om volume en schaal te creëren. Even een laatste duwtje.

Het is zelfs zo dat volumesubsidiëring een belemmering vormt voor technologische vernieuwing. Luister maar naar wat er nu in Duitsland aan de hand is.

Nu bent u natuurlijk (hoop ik) nieuwsgierig wat ik van de voorgenomen subsidie in het Lenteakkoord vind. Terecht denkt u dat ik erg kritisch ben. En toch valt dat mee.

Waarom? Politiek is vaak symbolisch van aard. De regeling, gecombineerd met andere vergroeningsmaatregelen in het akkoord, geven aan dat deze partijen het belang van een duurzame energievoorziening zien. En dat is grote politieke winst. De uitvoering zou beter kunnen, maar het idee, de notie is belangrijker. Oke dus.

Pieter van Geel is voormalig staatssecretaris van milieu. Tegenwoordig is hij vice-voorzitter van het CDA en heeft hij diverse adviesfuncties in het bedrijfsleven. Ook was hij fractievoorzitter van het CDA.

Volg ons op Twitter: @energiepodium