Zoeken

Speech Gertjan Lankorst bij Eurogas Debat

Auteur

Gertjan Lankhorst

President Eurogas: "Rond Energie Unie worden ideeën overwogen die schadelijk zijn voor de markt"

De voorzitter van de Europese gasvereniging Eurogas, GasTerra-CEO Gertjan Lankhorst, heeft zich op een debat over de Europese Energie Unie uitgesproken tegen gezamenlijke gasinkoop door landen en bedrijven. "Het meest besproken idee voor de Europese Energie Unie is gezamenlijke gasinkoop, op vrijwillige basis. Ik vraag me sterk af of landen of bedrijven die samen gas inkopen de flexibiliteit, het aanbod en de prijs kunnen leveren die nodig zijn voor de Europese gasmarkt. Ik ben ervan overtuigd dat zo'n aanpak contra-effectief kan zijn. Het kan resulteren in minder diversiteit op de gasmarkt en daardoor de leveringszekerheid verminderen."

Lankhorst maakt zich ook zorgen over het signaal dat de Europese Unie met gezamenlijke gasinkoop zou geven aan de rest van de wereldwijde gasmarkt: "Europa zou uitstralen dat het commerciële vrijheden inperkt. Dit zou uiteindelijk de groei en competitie op de markt hinderen. Als we maatregelen nemen tegen één leverancier van Europa, zal dit ook worden gezien door onze andere leveranciers. In plaats daarvan moeten we de ontwikkeling van een marktgedreven, internationale gasinfrastructuur versterken. We moeten ook zorgen dat de partijen op de Europese gasmarkt samenwerken en elkaar steunen, gebaseerd op een gedeeld commercieel begrip."


Kijk hieronder zijn speech terug op video:
https://www.youtube.com/watch?v=agNtNYxRaVY&index=1&list=PLt2qw4I8IBhlfx7f-Q9qMAQDYpVDhSr99

Terugkijken debat

Op 3 februari organiseerde de Europese gasvereniging Eurogas een debat over de Europese Energie-Unie. Hoofdvraag was: What will the European Energy Union look like?

Met hoofdsprekers Gertjan Lankhorst (President, Eurogas), Ruud Lubbers (voormalig Minister-President), Hans ten Berge (Secretary General EURELECTRIC) en Markus Beyrer (Director General BUSINESSEUROPE) werd gesproken over de volgende vragen:


Het debat werd georganiseerd in Brussel. Speeches zijn in het Engels.

Lezers die het hele debat willen terugkijken, wordt aangeraden de sprekersvolgorde van het debat aan te houden: eerst Lankhorst, dan Lubbers, vervolgens Ten Berge en tot slot Beyrer.

Gertjan Lankhorst

Gertjan Lankhorst is voorzitter van VEMW, kenniscentrum en belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers