Zoeken

Studie smart grid bespaart Britten 23 miljard

Ook Nederlandse studie concludeert dat smart grid goedkoper is

De ontwikkeling en aanleg van een smart grid is miljarden voordeliger dan de modernisering van netten met conventionele technologieën, aldus een Britse studie.

Modernisering van het oude Britse elektriciteitsnet op een conventionele manier zou tot 2050 opgeteld 55 miljard euro kosten, volgens een studie in opdracht van brancheorganisatie SmartGrid GB (A smart grid, a race worth winning). Een slim net zou natuurlijk ook enorme investeringen vergen, maar komt toch 23 miljard goedkoper uit. Naast dat economische voordeel, zou een slim netwerk ook aanzienlijke uitstootvermindering van CO2 mogelijk maken.

Het rapport concludeert verder dat de ontwikkeling van slimme netten wereldwijd Groot-Brittannië een uitgelezen kans geeft voor groei en export. Maar om goed gebruik te maken van zijn leidende positie, moet het land wel snel handelen.

De term smart grid wordt nog weleens verschillend gebruikt, dus wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Rob McNamara, Manager SmartGrid GB: "Wij zien een slim net als de toepassing van nieuwe of bestaande technologieën op energienetwerken om die betrouwbaarder, efficiënter en duurzamer te maken. Kosten zijn een belangrijke factor en een slim net is een van de oplossingen die er aan kunnen bijdragen dat ook in de toekomst energie betaalbaar blijft voor de consumenten."

Als het over slimme netten gaat, worden meestal lokale distributienetten bedoeld. Het transportnet is al redelijk slim en wordt met allerlei technologie goed gemonitord, maar dat geldt niet voor het distributienet. McNamara: "Er is weinig zichtbaar van de activiteit op de lokale netten. We hebben dus monitoring nodig, gebruik van sensors en analytische software om het net slimmer te maken. Intelligente netten zouden ook de integratie van duurzame energie zoals zonnepanelen en andere soorten technologie die we in huis gebruiken vergemakkelijken."

Conventionele upgrades zijn vooral duur omdat er koper de grond in moet. Slimme upgrades zijn veel eenvoudiger te installeren. "Het meeste daarvan is technologie die we al hebben", zegt McNamara, "zoals slimme meters, sensoren, meetapparatuur, geavanceerde en geautomatiseerde regeltechnieken en oplossingen voor opslag van energie. Energieopslag is nog erg duur, maar met verdere verbetering van de technologie geloven we dat het in de toekomst een enorme vlucht kan nemen."

Slimme netten zullen de basis leggen voor veel meer dan eenvoudiger afstemming van vraag en een gevarieerder aanbod door netbeheerders. McNamara: "Je kunt nog een heel ander gesprek hebben over alle technologieën die allemaal mogelijk worden gemaakt met een slim net - zoals een infrastructuur voor het opladen van elektrische auto's, decentrale opwekking en nog veel meer."

Volgens McNamara zijn besparingen vergelijkbaar met die in het rapport van SmartGrid GB ook gevonden in andere landen, zoals Zuid-Korea. "Je kunt zelfs nog grotere kostenvoordelen aantreffen in landen zoals de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan, omdat hun netten niet de hoge mate van betrouwbaarheid hebben als de Europese netten."

De uitkomsten van deze Britse studie zijn ook vergelijkbaar met een onderzoek dat eerder dit jaar in Nederland werd gedaan in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat onderzoek concludeerde dat het zeker loont om te investeren in slimme netten.

Volg ons op Twitter: @energiepodium