Zoeken

Tussen droom en daad: klimaattransitieplannen?

Opinie

Tussen droom en daad: klimaattransitieplannen?

Margriet Kuijper heeft jarenlang in de olie- en gasindustrie gewerkt aan milieu- en duurzaamheidsplannen. Daar heeft ze twee belangrijke lessen geleerd. Ten eerste: de milieuprestaties van bedrijven worden primair bepaald door de combinatie van wet- en regelgeving en handhaving. Ten tweede: vrijwillige acties en verbeteringen (die niet op korte termijn financieel rendement geven) hebben een lage prioriteit en zijn daardoor zeer conjunctuurgevoelig.

Opinie

Opnieuw strijd tussen mijnbouw en natuur?

Het blijft voor Matthijs Meijer van Putten een pijnlijk feit dat de auto die onze steden vrijhoudt van giftige gassen, elders ter wereld voor schade zorgt. “De mensheid, vrees ik, kan niet meer in harmonie met de natuur leven. Mensen wel, maar de mensheid niet. Economie en industriële ontwikkeling zijn zo ver gekomen, dat het nu kiezen uit kwaden is.”

Opinie

Goed nieuws: klimaatdoel haalbaar

De Klimaattop in december 2023 - COP28 wordt gezien als het begin van het einde van het tijdperk van emissies van fossiele brandstoffen. Het akkoord roept op tot het stimuleren van klimaatactie vóór 2030 om de mondiale temperatuurgrens van 1,5°C binnen bereik te houden. Op COP30 in Brazilië in 2025 moeten partijen nationale plannen indienen die leidden tot net zero. Goed nieuws, meent Jos Cozijnsen, “want duurzame energie, afkoelen, CO2-verwijdering en de CO2-markt maken het klimaatdoel haalbaar.”

Opinie

Techniek en gedrag gaan hand in hand

Jan Paul van Soest daagt de critici van de PBL-studie Trajectverkenning Klimaatneutraal 2050 graag uit met een beleidsplan gedragssturing te komen dat de contramal is van de trajectverkenning. “Hoe krijg je de gedrags- en leefstijlveranderingen voor elkaar, en hoeveel emissiereducties zijn daarmee in welk tijdpad te behalen? En geef graag ook even aan hoe de volgens de klimaatwetenschap inmiddels onvermijdelijke ‘negatieve emissies’ - CO2-concentratie in de atmosfeer verlagen - via gedrags- en leefstijlveranderingen te realiseren zijn.”

Opinie

Van wie is de zee?

De energietransitie vraagt goed nadenken over de inzet van de beschikbare ruimte in het collectieve domein zoals de Noordzee, stelt Bert Tieben. “Voorkomen moet worden dat de uitrol van windparken op zee wordt gezien als ‘privatisering’ van een collectief goed vanwege de industriële toepassing van hernieuwbare elektriciteit.

Opinie

Hoop, lef, trots… maar ook: draagbaar, haalbaar & uitvoerbaar

Het nieuwe kabinet doet op het gebied van klimaat en energie hetzelfde als wat Unilever enkele weken geleden deed: de idealen in lijn brengen met de realiteit, constateert Frank van den Heuvel. “En dat is nooit verkeerd, want politiek bedrijven is ook mensen en bedrijven niet teleurstellen en verwachtingen waarmaken.”

Opinie

De moraal van het Shell-verhaal

Zijn ondernemingen die vervuilende producten verkopen, ook verantwoordelijk voor de schadelijke effecten die het gebruik ervan veroorzaakt? Niet volledig, meent Anton Buijs, maar dat ontslaat ze niet van de verplichting zich in te spannen om de negatieve impact te beperken. Tenminste als ze hun claim serieus nemen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Opinie

Andere keuzes

Met de Europese verkiezingen op komst, en een nieuwe samenstelling van het Europese Parlement als gevolg is dit volgens Hans van Cleef het perfecte moment om oneffenheden in het beleid rond het Carbon Border Adjustment Mechanism glad te strijken. “Ook bedrijven kunnen andere (investerings-)keuzes maken dan de op het oog voor de hand liggende, net als snookeraar Ronnie O’Sullivan. Misschien niet per se uit sportiviteit, maar wel uit risico-afwegingen en toekomstig bedrijfsbelang.”

Opinie

Leren van de buren

Vrijwel geruisloos is begin 2023 voor de kosten van het Belgische elektriciteitsnet voor kleinverbruikers een nieuw tariefsysteem ingevoerd. Huishoudens met een hoog piekverbruik betalen nu meer dan huishoudens die minder netcapaciteit benutten. Belgische huishoudens worden aldus gestimuleerd slim om te gaan met de schaarse netcapaciteit, laat Martien Visser zien.

Opinie

Is er nog een toekomst voor warmtenetten in Nederland?

Rondom warmtenetten is de afgelopen tijd (weer) veel te doen. Veel nieuws is negatief. Toch ziet de overheid warmtenetten nog steeds als belangrijke oplossingsrichting voor een aardgasvrije gebouwde omgeving. In deze column beschrijft Sanne de Boer hoe de sector op dit punt is gekomen en hoe zij de toekomst voor warmtenetten in Nederland voor zich ziet.

Opinie

Zonder e-DNA stort na-isolatiemarkt in

De na-isolatiemarkt staat op instorten, constateert Sible Schöne. “De vraag naar vloer- dak- en spouwmuurisolatie lag in februari dit jaar liefst 70% lager dan een jaar geleden. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat bedrijven tijdens de winterslaap en de kraamperiode van vleermuizen spouwmuren niet mogen isoleren.”

Opinie

Droogte in Spanje houdt druiventelers werkloos thuis

Slecht nieuws uit Catalonië, waar druiventelers straks zonder werk thuis zitten vanwege aanhoudende droogte. Wat is er aan de hand? Matthijs Meijer van Putten legt het uit.