Zoeken

Jongeren zijn de volwassenen in de klimaatkamer

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

Jongeren zijn de volwassenen in de klimaatkamer

Met verbazing volgde Jan Paul van Soest de Wilders-show over zijn holle ‘tienpuntenplan asiel en migratie’, die op 3 juni tot de val van het kabinet leidde (hoera, een tweede Bevrijdingsdag dit jaar!). “Ik kreeg associaties met het boek De Adolescentenmaatchappij van Robert Bly dat ik in 1997 las. Bly beschrijft daarin hoe de (Amerikaanse, maar alles loopt daar 20 jaar op ons voor) maatschappij steeds onvolwassener wordt: het gaat steeds meer om directe behoeftenbevrediging.”

Opinie

AuteurMatthijsMeijer van Putten

Wat doen we met de oude e-auto’s met nauwelijks bereik?

Al een tijdje schrijft Matthijs Meijer van Putten over elektrische auto’s en hun klimaatimpact. “De voorlopige conclusie, die blijft veranderen: Rij je al auto, rij dan je oude auto op. Dan stoot je per kilometer meer uit, maar vermijd je het maken van een autobatterij en het smelten van staal en aluminium. Koop je toch een nieuwe, dan rendeert dat na 34 duizend kilometer alsnog voor het klimaat.”

Opinie

AuteurRob de Wijk

Nord Stream 2 terug?

Ooit van Stephen P. Lynch gehoord? Rob de Wijk tot voor kort ook niet. “Lynch is een investeerder die steun van president Trump wil bij zijn plan om de exploitatie van de Nord Stream 2 pijpleiding weer op te starten. Die pijpleiding werd in 2022 opgeblazen. Al voor de inval van Rusland in Oekraïne waarschuwde president Biden dat ‘er geen Nord Stream 2 meer zou zijn’ als Rusland daadwerkelijk zou binnenvallen. Complotdenkers gingen er van uit dat dit de oproep was om de leiding te saboteren, maar gingen er gemakshalve aan voorbij dat Biden nieuwe sancties oplegde en Duitsland weigerde de leiding in gebruik te nemen. Nord Stream 2 was daarmee een doodgeboren kind.”

Opinie

AuteurFrans de Heij

De Franse les – warmtenetten die wél groeien

Afgelopen week kwamen beleidsmakers, marktpartijen en onderzoekers uit heel Europa bijeen op het Euroheat & Power-congres in Praag. Een goed moment voor Frans de Heij om het vizier weer eens naar buiten te richten. “Wat gebeurt er in de buurlanden? Welke keuzes maken zij? En wat kunnen wij daarvan leren?”

Opinie

AuteurPaulNillesen

Tijd voor Keuzes

In de energietransitie is er spanning tussen duurzaamheid, weerbaarheid en betaalbaarheid. Het is tijd om te kiezen, terwijl de keuzes niet eenvoudig zijn. Maar niet kiezen is ook een keuze maken.

Opinie

AuteurMartienVisser

Vertrouwen: onmisbaar in de energietransitie

De energietransitie is op gang, constateert Martien Visser. “Nederland is op weg naar een klimaatneutrale toekomst. Beleidsmaatregelen, economische prikkels en technologische innovatie spelen hierin een cruciale rol. Zij vormen de aanjagers voor ontelbare besluiten door burgers en bedrijven in de gewenste richting. Daarbij wordt een ingrediënt vaak over het hoofd gezien: vertrouwen. Zonder vertrouwen in de overheid, in bedrijven én in elkaar komen de gewenste beslissingen niet tot stand en zal de transitie mislukken. Tenzij die met harde hand wordt afgedwongen. Met alle maatschappelijke gevolgen van dien.”

Opinie

AuteurPieterBoot

Een nieuwe fase van de energietransitie: ervaringen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk 

In een recent artikel in Foreign Affairs, getiteld The Troubled Energy Transition, las Pieter Boot dat de bekende energiedeskundige Daniel Yergin stelt dat de energietransitie langer gaat duren dan we dachten. Het zal ook lastiger en duurder zijn dan voorzien en meer afruilen met andere beleidsdoelen vragen.  De transitie zal geen lineair proces zijn, zoals in veel modellen verondersteld, maar het is multidimensionaal en gaat het met horten en stoten. Een stelling die velen zullen herkennen. Laten we eens bezien hoe dit gaat in de belangrijkste buurlanden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Opinie

AuteurRemcode Boer

De wal keert het transitie-schip – en gelukkig maar

Wie de Europese transitie maar oppervlakkig volgt, zou kunnen denken dat die in de soep draait. Maar wie iets beter kijkt, ziet dat de wal slechts het schip keert. Een goede ontwikkeling, stelt Remco de Boer. Overvloedige hete lucht-retoriek wordt vervangen door realisme. Daarmee is de transitie in de broodnodige volgende fase beland. Een waarin betaalbaarheid en leveringszekerheid weer de plaats krijgen die ze verdienen.

Opinie

AuteurFrank van den Heuvel

Over driehoeken, regelbaarheid, Pentagon en 6-hoek

Duurzaamheid, betaalbaarheid, leveringszekerheid. Dat is de heilige driehoek waar wij in de energiesector mee opgegroeid, opgevoed en in onderwezen zijn. Deze klopt niet meer, is onvolledig en ontoereikend, aldus Frank van den Heuvel. Er is een vierde hoek nodig: regelbaarheid.

Opinie

AuteurMatthijsMeijer van Putten

Is een nieuwe e-auto schoner dan een gebruikte benzineauto?

Al een tijdje probeert Matthijs Meijer van Putten te doorgronden wat de klimaatvriendelijkste manier is om je over de snelweg te verplaatsen. “Elektrische auto’s vervuilen onze steden niet, maar om ze te maken, moet je Indonesisch oerwoud kappen, waardoor dat land meer CO2 uitstoot en meer steenkool verbrandt dan ooit.”

Opinie

AuteurJosCozijnsen

Industrie- en klimaatbeleid en de CO2-heffing: kan je de kolen en de geit sparen?

Het kan wel en moet ook wel, maar met het voorjaarsakkoord lijken beide geschaad te worden. Je zou denken dat deze regering die “gekke CO2-taks” direct wel zou stoppen. Jos Cozijnsen ziet daar nog wel kansen voor, zoals hij hieronder beschrijft. Maar dat is vooralsnog niet het geval.

Opinie

AuteurMargriet Kuijper en Jan Paul van Soest

Akkoord voor aardgaswinning Noordzee: gemiste kans voor scope-3-beleid

Margriet Kuijper en Jan Paul van Soest zien al tijden dat men in Den Haag de eigen gaswinning op de Noordzee wil bevorderen, maar tot nu toe met heel weinig resultaat. “Daarom was een nieuw akkoord nodig met de sector (Element NL) en met EBN. Dat is op 23 april afgesloten.”