Zoeken

De prijs van kwetsbaarheid

Opinie

AuteurMartienVisser

De prijs van kwetsbaarheid

Martien Visser roept beleidsmakers op de prijs van onze kwetsbaarheid onder ogen te zien, te accepteren dat bij energie het optimum van de markt niet samenvalt met het optimum voor de maatschappij. “Verder moeten er ruim voldoende maatregelen worden genomen, waardoor Nederland en Europa een energiemarkt krijgen die tegen een stootje kan.”

Opinie

AuteurCoby van der Linde

Kiezen of kabelen

Volgens Coby van der Linde wordt de EU door de veranderde geopolitieke omstandigheden niet langer een juridische voorstrekkersrol gegund, maar steeds meer in een volgersrol gedwongen. “Dit op straffe van gevolgen voor de diversiteit van de herkomst van importen en voorzieningszekerheid op het gebied van energie en energietransitie, maar ook in andere belangrijke importen. Kiezen of kabelen is niet fijn.”

Opinie

AuteurNoé van Hulst enPieter Boot

Naar een strategisch industriebeleid?

Sinds de oorlog in de Oekraïne zijn de zorgen over de positie en toekomst van de industrie in Europa en in Nederland snel toegenomen. Volgens Pieter Boot en Noé van Hulst komt dit in de eerste plaats door de energieprijsstijgingen die de industrie voor zijn kiezen kreeg. Weliswaar zijn de energieprijzen sindsdien weer gedaald, ze blijven structureel hoger dan in de VS en China.

Opinie

AuteurJosCozijnsen

Klimaattop geeft groen licht aan CO2-markt

Onderzoek geeft aan dat met de mondiale CO2-markt 5 miljard ton extra CO2 gereduceerd kan worden tegen de helft van de kosten, stelt Jos Cozijnsen. “De CO2-markt zal, door de investeringen in ontwikkelingslanden bij kunnen dragen aan de internationale klimaatfinanciering. Daarvoor moeten landen jaarlijks 300 miljard bij elkaar brengen. In 2035 zal dat bedrag zelfs het vijfvoudige moeten gaan worden.”

Opinie

AuteurFrank van den Heuvel

Griekse tragedie Antigone en het Klimaat- en Energiebeleid

Onlangs werd in de koninklijke Schouwburg in Den Haag de Griekse tragedie Antigone van Sophocles opgevoerd. Volgens Frank van den Heuvel is de kern van het verhaal is de vraag wat te volgen: het individuele geweten of de staatswetten, ofwel de morele of goddelijke wetten versus de menselijke wetten. “Het is zoeken naar de balans tussen orde en chaos, kiezen tussen strakke organisatie en vrijdenken, tussen binnen en buiten de lijntjes kleuren. Het is ook laveren tussen behouden en ontdekken, tussen strakke wetgeving en fluïde naar oplossingen zoeken. En we zien het iedere dag in het klimaat – en energiebeleid.”

Opinie

AuteurPieterBoot

Toenemende zorgen over Nederlandse industrie

De zorgen over de Nederlandse industrie stapelen zich op, constateert Pieter Boot. “Tweede-Kamerlid Silvio Erkens (VVD) verwoordde het goed door in een debat over de industrie in oktober te stellen dat niet alleen Europa een probleem met de toekomst van de industrie heeft, maar Nederland een dubbel probleem. Hier wordt allang over gesproken, maar de tijd dringt.”

Opinie

AuteurRedactie

FC Weesp scoort óók met duurzame sportaccommodatie

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen en bedrijven die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: voorzitter Rutger ter Hoeven van FC Weesp, dat volgens NOC*NSF beschikt over ‘de meest duurzame sportaccommodatie van 2024’.

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

Van rechtszaal naar gezamenlijke lobby

Nu de kruitdampen van de klimaatrechtszaak Milieudefensie e.a. tegen Shell enigszins zijn opgetrokken is het volgens Jan Paul van Soest tijd voor de vraag: hoe nu verder? “Het gerechtshof heeft in hoger beroep aangegeven dat bedrijven zoals Shell ‘een’ verantwoordelijkheid hebben die verder gaat dan volgen en implementeren wat een staat aan maatregelen neemt, maar tot waar die verantwoordelijkheid dan reikt blijft onduidelijk.”

Opinie

AuteurMartienVisser

Drie suggesties voor een nog betere Klimaat en Energieverkenning 2025

Martien Visser heeft drie suggesties voor de Klimaat en Energieverkenning 2025: “Stel het EU-perspectief centraal, maak onderscheid tussen verschuiving van emissies en echte klimaatwinst, en besteedt aandacht aan voorzieningszekerheid. Zodat de reeds fraaie Klimaat en Energieverkenning nog beter wordt.”

Opinie

AuteurAntonBuijs

Gedoe in Bakoe

De magere uitkomst van de recente COP in Bakoe bevestigt wat veel waarnemers allang weten: dat de Parijse klimaatdoelen niet via diplomatieke weg gehaald zullen worden. Bovendien, observeert Anton Buijs, toont de gang van zaken aan dat de Westerse invloed ook qua klimaat- en energiepolitiek tanende is.

Opinie

AuteurHans van Cleef

De 2030 doelen halen we makkelijk…

Maar… of dat nu per se goed nieuws is, vraagt Hans van Cleef zich af. “De afgelopen weken stonden de kranten opnieuw vol met berichten die op z’n minst zorgwekkend zijn. Steeds meer bedrijven ondervinden de gevolgen van het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Sturen op CO2-reductie zonder de juiste instrumenten en voldoende zicht op een positief resultaat, leidt onherroepelijk tot steeds minder investeringen in Nederland. De (Nederlandse) CO2-doelen kan je halen door verduurzaming of door verplaatsing. Hoewel het kabinet zegt in te zetten op het eerste, lijkt het tweede steeds waarschijnlijker.”

Opinie

AuteurMargrietKuijper

Pragmatisch klimaatbeleid

Deze week wordt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek gehouden over het Draghi-rapport en zijn er commissiedebatten over de Energieraad en over Waterstof, groen gas en andere energiedragers. Een goed moment voor Margriet Kuijper om wat meer detail in te gaan op de vraag hoe pragmatisch klimaatbeleid voor Nederland zou kunnen worden vormgegeven.