Zoeken

Laat zien dat je onderdeel van de oplossing bent

Opinie

AuteurSible Schöne

Gemeenteraad onbewust van sleutelrol bij warmtetransitie

Gemeenteraden denken nog niet na over welke wijken in 2030 van het gas afgaan en Sible Schöne waarschuwt dat tijd dringt. Hij wijst er op dat gemeenten moeten nadenken over het besluitvormingsproces, communicatie en de organisatie van de nieuwe warmtevoorziening. Gemeenten hebben volgens hem hulp nodig om problemen te voorkomen.

Opinie

AuteurMartien Visser

Tolling Agreements kunnen transitiekosten beperken

Bij ‘Tolling Agreements’ blijven overheden eigenaar van energie-infrastructuur en wordt de capaciteit verhuurd. Deze oplossing uit de Verenigde Staten biedt volgens Martien Visser efficiency en zekerheid aan marktpartijen in een onzekere energiemarkt.

Opinie

AuteurWilma Berends

Gok niet op groen gas, maar neem regie in warmtetransitie

We zwaaien aardgas uit, maar rekenen ons onterecht rijk met alternatieve ‘nieuwe’ gassen, waarschuwt Wilma Berends. Zij roept minister Wiebes op te treden als een ‘gasregisseur’ en wijst er op dat we er niet op kunnen gokken dat nieuw gas dé aardgasvervanger zal worden.

Opinie

AuteurPieter Boot

Wagen wij de sprong?

Voer het debat over de visie en neem dan besluiten, stelt Tjeenk Willink in zijn nieuwe boek. Volgens Pieter Boot worstelt het klimaatbeleid met dit proces, maar is visie geen abstract vergezicht en zijn de ingrediënten voor besluiten aanwezig.

Opinie

AuteurBert Tieben

Verstandige CO2-heffing bestaat al en heet ETS

Nu het kabinet een CO2-heffing voor de industrie wil invoeren, zijn we volgens Bert Tieben getuige van een zeldzaam effectief offensief van economen. Hij vraagt zich af waarom economen pleiten voor een prijsprikkel en of hun advies klopt. Zijn conclusie is dat economen een punt hebben, maar dat ze slechts het halve verhaal vertellen.

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

Slim industriebeleid is meer dan een CO2-heffing

Onze industrie overleeft een bescheiden CO2-heffing, maar probleem is volgens Jan Paul van Soest dat we niet exact weten wat ‘bescheiden’ is. Een te zware belastingdruk is onnodig gevaarlijk voor industrie die we volgens hem hard nodig hebben om een klimaat-neutrale economie te realiseren. Hij roept daarom op om te komen met slim industriebeleid dat verder kijkt dan de CO2-taks.

Opinie

AuteurRobert Kleiburg

SDE++, een stap achteruit?

De verbreding van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) naar SDE++ brengt volgens Robert Kleiburg het risico van overstimulering met zich mee. Hij waarschuwt dat hierdoor hernieuwbare energieproductie kan worden verdrongen. Volgens hem moeten we dit voorkomen en vooral inzetten op flexibele oplossingen.

Opinie

AuteurJan Haverkamp

Kernenergiedrammers: afleiding van echte discussies

Kernenergie verdient volgens Jan Haverkamp geen kans binnen de energietransitie. Met deze bijdrage reageert hij op de column ‘Klimaatdrammers: geef kernenergie eerlijk kans’ van Rob de Wijk. Haverkamp schreef het rapport over de geopolitieke bedoelingen achter de Russische kernenergiepolitiek, waaraan De Wijk refereert.

Opinie

AuteurMarieke van Doorninck

DUOColumn: Geen klimaatgedram, maar werk in uitvoering

In deze DuoColumn debatteren de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) en Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) met elkaar over de energietransitie. Eerder vroeg Dilan aan Marieke:

Opinie

AuteurAnton Buijs

Lof der haalbaarheid

Het Klimaatakkoord is allesbehalve perfect, maar voorlopig het hoogst haalbare, stelt Anton Buijs. Het akkoord typeert volgens hem het succes van het Nederlandse poldermodel. Hij wijst op situaties in andere landen en stelt dat wij met onze overlegcultuur blij mogen zijn.

Opinie

AuteurAad Correljé

Toekomst start morgen, maar wat helpt ons nu?

Het is een misvatting dat enkel de combinatie van kennis en techniek innovatie voortbrengt volgens Aad Correljé. Volgens hem zijn ook ondernemerschap en besluitvormingsmechanismen eveneens van invloed op vooruitgang, waarbij het lastig voorspellen is welk spoor de energietransitie moet volgen

Opinie

AuteurFrank van den Heuvel

Klimaat als religie: lessen uit ‘andere’ godsdiensten

Klimaatmaatregelen worden soms door politici gezien als heilige huisjes, stelt Frank van den Heuvel. Hij ziet in het klimaatdebat overeenkomsten met religie stelt dat er lessen kunnen worden geleerd van verschillend godsdiensten.