Zoeken

SDE: meer dan netwerk en energieprofiel

Opinie

AuteurMartien Visser

In sneltreinvaart naar CO2-vrije elektriciteit

De CO2-emissie door productie van elektriciteit daalt flink. Verdere verlaging is gewenst, maar dan moeten we wél aan de slag, stelt Martien Visser.

Opinie

AuteurPieter Boot

Geen toeval: Nederland kent weinig energie-armoede

Europa komt met weinig gelezen publicaties die volgens Pieter Boot wel vragen oproepen. Bijvoorbeeld: Waarom kent ons land weinig energie-armoede?

Opinie

AuteurHans van Cleef

Internationale trein brengt Parijs 2050 dichterbij

Het traject naar Parijs 2050 is volgens Hans van Cleef duidelijk. Om dat doel te bereiken, mag het nationale spoor dat van Europa niet kruisen.

Opinie

AuteurJan Paul van Soest

‘Van gas los?’ ‘Van broeikasgas los!’

Verwarring over de term ‘aardgasvrije woningen’ ondermijnt volgens Jan Paul van Soest het draagvlak voor de transitie in de gebouwde omgeving.

Opinie

AuteurNienke Homan

Afkicken: naar een fittere economie

We zijn net als verstokte rokers verslaafd aan fossiele brandstoffen en moeten hiervan afkicken stelt Nienke Homan.

Opinie

AuteurMartien Visser

Maak vaart met rekening- rijden op het stroomnet

Wie straks in de auto rijdt, betaalt voor gebruik van de wegen en extra in de spits. We noemen dat rekeningrijden. Volgens Martien Visser geen gek idee.

Opinie

AuteurCoby van der Linde

Ontembaar schaliebeest draait rollen om

De Amerikanen zetten volgens Coby van der Linde de verhoudingen op de internationale olie- en gasmarkt op zijn kop met schaliegas en schalie-olie.

Opinie

AuteurMichel Schuurman

Circulair ondernemen vraagt meer dan mooie woorden

‘Circulaire economie’ wordt 57 keer genoemd in het Klimaatakkoord en dat is volgens Michel Schuurman een goed teken, maar laat het daar niet bij blijven.

Opinie

AuteurDilan Yeşilgöz-Zegerius

Klimaatakkoord: niet zomaar bij het kruisje tekenen

In deze DuoColumn debatteren de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) en Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) met elkaar over de energietransitie.

Opinie

AuteurFrans Rooijers

Niet normaal: Iedereen wil duurzaam, niemand wil betalen

‘Wat betekent het als duurzame energie het nieuwe normaal zou zijn?’, vraagt Frans Rooijers zich af. Hij ziet dat burgers en bedrijven de kosten van groene stroom graag verschuiven naar een ander. Het is volgens hem noodzaak om economische waarde te koppelen aan de duurzame waarde.

Opinie

AuteurAtto Harsta

Klimaatakkoord heeft geen oog voor gezond leefklimaat woningen

Morgen debatteert de Tweede Kamer over bouwwetgeving die bepaalt hoe gebouwen er de komende jaren uit gaan zien. De politiek richt zich volgens Atto Harstra daarbij enkel op duurzaamheid en de eisen van de energietransitie, maar de wetgeving zwijgt over de leefbaarheid van onze woningen.

Opinie

AuteurWilma Berends

Geef warmte de leiding

Natuur & Milieu denkt dat in 2030 1,2 miljoen woningen hun warmte uit een warmtenet kunnen halen en gasloos kunnen wonen. Dat is volgens Wilma Berends hard nodig voor Groningen en het klimaat.