Zoeken

Subsidie stop geen bedreiging voor markt opslag zonnestroom

Directeur Beierse opslag-startup ziet vraag naar opslagsystemen verder aantrekken

De Beierse startup Sonnen GmbH kan de vraag naar batterij-opslagsystemen voor thuisgebruik amper bijbenen. De Duitse regering wil eind dit jaar de subsidie voor zonnestroom-opslaginstallaties afschaffen, wat maakt dat veel huishoudens nog op het laatste moment besluiten tot de aanschaf van zo'n opslagsysteem. Maar directeur business development Benjamin Schott van Sonnen denkt niet dat na deze "kunstmatige afzetboom" de markt in zijn land instort.

Sonnen noemt zichzelf pionier op het gebied van complete opslagsystemen, dus inclusief omvormers en apps en een display aan de muur in de woonkamer waarop het energieverbruik is af te lezen. Het bedrijf heeft sinds 2011 zo'n 8000 van deze systemen verkocht. Het paradepaardje ‘Eco' met een lithium-ijzer-fosfaatbatterij, belooft een levensduur van 20 jaar met 10.000 oplaadcycli.

Terugverdientijd

Directeur Schott: "Bezitters van zonnepanelen kunnen daarmee hun eigen stroom produceren en opslaan tegen totaal 30 cent kosten per kilowattuur, 10 cent productie, 20 cent opslag." Daarmee is het systeem volgens het bedrijf concurrerend omdat stroom uit het stopcontact in Duitsland intussen ook 25 tot 30 cent per kWh kost. En Schott verwacht dat die prijs op de middellange termijn verder zal stijgen, terwijl de prijs voor de accu's juist daalt. De terugverdientijd de investering in een accu is nu tien tot twaalf jaar. De kleinste Eco-accu kost 5.475 euro en heeft een capaciteit van 2 kWh.

Extra impuls

Schott rekent voor volgend jaar op een extra verkoop-impuls van het ‘community programma' dat zijn bedrijf deze week lanceerde. "Burgers kunnen daarmee vanaf volgend jaar veel meer duurzame stroom bij elkaar inkopen, waardoor ze nog onafhankelijker worden van het openbare net." En hij wijst erop dat een decentrale energievoorziening met een hoog aandeel duurzame energie gewoon niet zonder batterijen kan.

In totaal liggen er nu 1,3 miljoen zonnepanelen op Duitse daken, terwijl de teller voor het aantal batterijopslag-installaties in woningen er op 25.000 staat. Het stimuleringsprogramma voor solar-opslagsystemen dat sinds 2013 in het land loopt, heeft volgens economieminister Sigmar Gabriel er toe bijgedragen dat de accu's gretig aftrek vinden bij woningbezitters. Verdere subsidie acht de bewindsman niet meer nodig.

“"Voor steeds meer huishoudens wordt het interessant zelf opgewekte stroom op te slaan voor later eigen gebruik in plaats van direct te leveren aan het net.””

Elektrische bus

"Veel photovoltaische installaties profiteren nu nog van een hoge 20 jaar vaste leveringsvergoeding uit de begintijd van het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG)", legt Schott uit. "Voor deze installaties loont een accu nauwelijks. Maar aangezien de EEG-vergoedingen in de loop der jaren naar beneden zijn bijgesteld, wordt het voor steeds meer huishoudens interessant zelf opgewekte stroom op te slaan voor later eigen gebruik, in plaats van direct te leveren aan het openbare net."

Over de eerste tien jaar biedt het bedrijf een volledige garantie voor de accu die het levert, om het risico voor de koper zo klein mogelijk te houden. Of de batterijen die eerste tien jaar zonder vermogensverlies volhouden, moet de praktijk nog uitwijzen. Schott twijfelt daar niet aan. "De batterijtechniek wordt al jaren in bijvoorbeeld elektrische bussen succesvol gebruikt."

Om huishoudens nog onafhankelijker te maken van het openbare stroomnet biedt Sonnen ze vanaf 2016 de mogelijkheid lid te worden van de ‘sonnenCommunity'. Het idee is dat door leden als opwekkers en verbruikers van stroom met elkaar te verbinden, de klassieke stroomleverancier straks helemaal niet meer nodig is. Overtollige stroom die opwekkers niet nodig hebben of kunnen opslaan, wordt online ter beschikking gesteld aan community-leden die op dat moment juist stroom nodig hebben. Naast een gunstige aanschafprijs van een batterij-opslagsysteem, kunnen leden overtollige stroom direct verkopen met een extra bijdrage bovenop de reguliere aanleververgoeding van momenteel 12,31 Cent/kW. Schott: "En als ze zelf stroom moeten inkopen, betalen ze een prijs die duidelijk onder die van de doorsnee klassieke aanbieder ligt."