Zoeken

Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie: "We moeten nieuwe sociale normen durven introduceren"

Energie in Cijfers

Schrijf mee aan de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2022 op 8 en 13 september in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de UNFCCC COP27. Schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2022.

Energie in Cijfers

Waarom waterstof uit aardgas een goed idee is

De optie om waterstof te maken uit aardgas is in Nederland niet populair, maar volgens Barthold Schroot hebben we ook deze techniek nodig om de uitstoot van broeikasgassen sneller te verminderen en daarmee de klimaatdoelen in zicht te houden.

Nieuws

'Minder biomassa, meer echt duurzame bronnen'

Denemarken loopt in Europa voorop in de energietransitie en wil dat graag zo houden. Energiepodium interviewde Peter Møllgaard, voorzitter van de Klimarådet (Klimaatraad), een adviesorgaan van de Deense regering.

Nieuws

‘We hebben robuust klimaatbeleid nodig’

Volgens CDA-Kamerlid Henri Bontenbal wordt in de politiek teveel gepraat over doelen en te weinig over uitvoerbaarheid. “Er wordt te gemakkelijk geroepen dat iets kan, niet kan of niet mag.”

Nieuws

‘Wij willen de katalysator van de energietransitie zijn’

Energiepodium sprak met president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland over het spanningsveld waarin een oud olie- en gasbedrijf als Shell moet opereren om jong te blijven. “De toekomst is onzeker en de zekerheden van het verleden zijn verdwenen.”

Nieuws

‘Hoeveelheid gas in kleine velden zet zoden aan de dijk bij afbouwen import Russisch gas’

Met infrastructuur kleine gasvelden als troef, sorteert Element NL voor op een duurzame toekomst. Energiepodium sprak met voorzitter Menno Snel van Element NL.

Nieuws

Ruim baan voor waterstof in Duitsland

Volgens de Duitse power-to-gas-pionier Michael Sterner is de tijd van fundamenteel onderzoek voorbij. In gesprek met Energiepodium vindt hij dat we nu met grote volumes waterstof de markt op moeten.

Nieuws

‘Productie van groen gas houdt de vraag niet bij'

Groengasspecialist Ruud Paap van de New Energy Coalition meent dat de huidige subsidieregelingen van de overheid niet in staat zijn om kansrijke groengasprojecten van de grond te tillen.

Nieuws

Utrecht vliegt energietransitie aan met ‘duurzame drietrapsraket’

“Gemeenten kunnen pas serieus werk maken van de energietransitie als ze niet meer per project subsidie bij elkaar moeten scharrelen”, zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, “We moeten kunnen rekenen op voldoende structurele financiële ondersteuning vanuit het Rijk.

Nieuws

Ameland legt de lat voor energietransitie hoog

“Ameland komt alle RES-afspraken keurig na, maar heeft de lat voor de energietransitie zelf een stuk hoger gelegd”, zegt Luc van Tiggelen. Het eiland wil al in 2035 aardgasvrij zijn.

Nieuws

Focus Etten-Leur op ‘transitiegereed’ maken woningvoorraad

“De afgelopen jaren is in de gemeente zowel een stevig fundament als een goede voedingsbodem voor de energietransitie gecreëerd”, stelt wethouder Kees van Aert van de gemeente Etten-Leur.

Nieuws

Denemarken heeft alle ballen op het klimaat

Hoe pakken de verschillende EU-landen de energietransitie aan? Energiepodium richt zich deze keer op Denemarken, het land dat Zweden heeft ingehaald en niet bang is om risico’s te nemen, dingen uit te proberen en zijn kennis te delen.