Zoeken

Gasleveringszekerheid na Groningen: Nieuwe structuren nodig voor een veranderde gaswereld

Nieuws

Gasleveringszekerheid na Groningen: Nieuwe structuren nodig voor een veranderde gaswereld

Nu Nederland definitief afscheid heeft genomen van het Groningen-gas, staat ons energiesysteem voor een nieuwe uitdaging: hoe garanderen we dat we ook zonder deze enorme buffer voldoende gas hebben, vooral in extreme situaties? Dit dilemma verkent de Mijnraad in een adviesrapport over gasleveringszekerheid dat vandaag werd gepresenteerd.

Nieuws

Wat we weten en niet (kunnen) weten over klimaatverandering

De werking van het klimaatsysteem is uitermate complex en deels onbegrepen. De Britse klimaatwetenschapper David Stainforth schreef er een toegankelijk en lezenswaardig boek over, waarin hij uitlegt waarom we nog steeds niet goed kunnen voorspellen hoe het klimaat zich de komende jaren en decennia zal ontwikkelen. Tegelijkertijd is wat we wel weten alarmerend genoeg om in actie te komen. Daarover verscheen een interessant rapport van het Tony Blair Institute for Global Change, met een voorwoord van de naamgever en oprichter van deze denktank. Anton Buijs las en recenseerde beide publicaties voor Energiepodium.

Nieuws

Energiepodium verwelkomt Eneco als nieuwe partner

Energiepodium verwelkomt Eneco als nieuwe samenwerkingspartner. Samen met hoofdpartner EBN en de andere samenwerkingspartners ElementNL, bp en PwC steunt de onderneming Energiepodium met een financiële bijdrage en inhoudelijke inbreng.

Nieuws

Niet-recyclebaar afval als nieuwe schat voor de chemische industrie

Wat als we ons niet-recyclebare afval niet meer verbranden of storten, beide milieubelastende opties, maar gebruiken als waardevolle grondstof voor de chemische industrie? Een vandaag gepubliceerd rapport van PwC’s Strategy& in opdracht van energieproducent RWE toont aan dat dit niet alleen wenselijk, maar ook zeer haalbaar is. Via een innovatieve techniek kan afval straks worden omgezet in groene waterstof en duurzame chemische bouwstenen. Hiermee wordt een grote stap gezet richting een circulaire economie en vermindert tegelijkertijd de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.

Nieuws

Hoe overwinnen we de grootste uitdagingen voor de 2030-klimaatdoelen?

Maak je op voor een avond vol inzichten en discussie over de toekomst van energie in Nederland, onder leiding van Maaike Schoon (bekend van o.a. Buitenhof). Energiepodium Debate Night wordt geopend door keynote spreker Michel Heijdra (directeur-generaal Klimaat en Energie bij het Ministerie van Klimaat en Groene Groei). De avond staat onder leiding van, waarna een diverse groep aan debaters en panelleden met elkaar en de zaal zullen spreken over de grootste uitdagingen voor de 2030-klimaatdoelen. Sprekers zijn onder andere Kees Vendrik (voorzitter Nationaal Klimaatplatform), Victor van der Chijs (voorzitter Deltalinqs), Gerda Verburg (voorzitter van ElementNL), Claudia Reiner (bestuurslid Wij Techniek), Peter Molengraaf (boegbeeld Topsector Energie), Bas van Weegberg (dagelijks bestuurslid FNV), en Adnan Tekin (voorzitter van de MBO-raad).

Nieuws

Hoogmoed, wensdenken en opportunisme

In zijn nieuwe boek ‘Droomland’ analyseert en evolueert onderzoeker en publicist Remco de Boer het Nederlandse energie- en klimaatbeleid van de afgelopen decennia. De lezer blijft in verbijstering achter over zoveel overspannen ambities, onvervulde beloften, onrealistische plannen, gebrekkige kennis en kunde en het daaruit onvermijdelijk volgende zwabberbeleid.

Nieuws

Waardevolle lessen van 25 jaar vrije elektriciteitsmarkt – deel 2

Op 25 mei 1999 werd de Nederlandse elektriciteitsmarkt geliberaliseerd. In eerste instantie kregen alleen grootverbruiker keuzevrijheid voor hun stroomleverancier, later ging de markt open voor kleinere bedrijven en consumenten. Dit jubileum vieren we met twee podcasts waarin we terugblikken op wat de vrije stroommarkt ons heeft opgeleverd, en waarin we ook vooruitkijken naar oplossingen voor de problemen van nu en de toekomst. In een tweedelige podcast blikt Noud Köper terug met hoofdrolspelers van die tijd. In deel 2 gaat Noud Köper in gesprek met drie hoofdrolspelers op die markt: Hans Grünfeld (directeur VEMW, grootverbruikers), Paul van Son (destijds handelshuis EnTrade / Essent Energy Trading, tevens oprichter van Europese handelaren vereniging EFET in 1999 en in 2023 ZETA (Zero Emissions Traders Alliance) en Bert den Ouden, oprichter van elektriciteitsbeurs APX en tegenwoordig directeur van het HyXchange waterstofbeursproject. Naast boeiende verhalen over de start van de stroommarkt klinken er ook veel kritische noten over de situatie van vandaag. Zoals op de energiepolitiek van de Europese Commissie die de vrije stroom- en gasmarkt in de weg staat en frustrerend is voor de snelle opbouw van een waterstofmarkt. Verder zijn er grote zorgen over de netcongestie, waardoor bedrijven onvoldoende kunnen verduurzamen, en de sterk gestegen kosten van het elektriciteitsnet waarmee Nederland opnieuw uit de pas loopt met het buitenland.

Nieuws

Waardevolle lessen van 25 jaar vrije elektriciteitsmarkt – deel 1

De Nederlandse vrije elektriciteitsmarkt bestaat 25 jaar. Op 25 mei 1999 vond de eerste fase van de energieliberalisering plaats, waarbij grootverbruikers de vrijheid kregen om te kiezen voor hun stroomleverancier. In deze podcast blikt Noud Köper terug met hoofdrolspelers van die tijd. Welke lessen hebben we geleerd die kunnen helpen om de huidige uitdagingen op de stroommarkt het hoofd te bieden? In deel 1 van de podcast komen de makers van de markt aan het woord: toenmalig DG Energie Noé van Hulst, oud-TenneT-COO Ben Voorhorst en Bert den Ouden, oprichter van de Amsterdamse elektriciteitsbeurs APX.

Nieuws

Dankzij mest energieneutraal

De ast van Energiepodium.nl bezoekt Twente. Vlakbij Noord Deurningen werken hier zes melkveebedrijven samen. Zij zetten de mest van de koeien om naar biogas. Het project kwam tot stand met de hulp van Stichting Duurzaam Deurningen. Een van die bedrijven is een IJsboerderij. Eigenaar Erik Kuiper en Jeroen Hulsebeek van Stichting Duurzaam Deurningen vertellen hoe zij ondanks tegenslag succesvol zijn geworden. Inmiddels beheren zij nu ook zelf een eigen netwerk van tien kilometer lengte dat twee grote afnemers voorziet van biogas. Wie de heren spreekt hoort idealisme en een groot hart voor de energietransitie. Hun aanpak minimaliseert de uitstoot van stikstof en maakt hun dorp energieneutraal.

Nieuws

Het Mauritshuis: misschien wel het duurzaamste museum van Den Haag

In columns en opinieartikelen wordt op Energiepodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen en bedrijven die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: het Mauritshuis, niet alleen het mooiste maar misschien ook wel het duurzaamste kunstmuseum van Den Haag.

Nieuws

Nieuwe ‘Noordzeeburgemeester’ is dagelijks met energietransitie bezig

‘De winnaar van de afgelopen jaren is de Noordzee, daar vindt ook de echte energierevolutie plaats’, betoogde columnist Frank van den Heuvel onlangs op EnergiePodium. Joris Koornneef, sinds eind 2023 Burgemeester van Jouw Noordzee, kan zich in die omschrijving vinden, maar weet ook dat alle zeilen moeten worden bijgezet om alle geplande en gedroomde ontwikkelingen mogelijk te maken. Bovenal ziet hij als zijn missie om de Noordzee naar de wal te brengen.

Nieuws

Masterclass Energietransitie is schot in de roos in VO en op MBO’s

Omdat de energietransitie (nog) niet in het curriculum van het voortgezet onderwijs en het MBO zit, biedt Darel Education sinds 2018 masterclasses aan over dit onderwerp. “Een genuanceerde en interactieve dialoog met jongeren over de energietransitie op basis van de feiten, is nodig om hen inzicht te geven in deze belangrijke maatschappelijke transformatie”, verzekert Jelte Bosma, initiatiefnemer en mede-bestuurder van Darel Education.